По-либерални форми на заетост, по-свободно уволнение на служители, по-кратък отпуск,

...
По-либерални форми на заетост, по-свободно уволнение на служители, по-кратък отпуск,
Коментари Харесай

Работодателите искат промени, които ще им позволят да уволняват по-лесно

По-либерални форми на претовареност, по-свободно уволняване на чиновници, по-кратък отпуск, повече благоприятни условия за ексклузивен труд. Това са главните претенции, посочени в предложение на Българската стопанска камара до обществения министър Бисер Петков за започване на публичен спор за основни промени в Кодекса на труда.
Работодателските организации от дълго време се оплакват от обилни проблеми на пазара на труда - ниска претовареност, високо ниво на " действителна безработица ", висок дял стопански неактивни лица, недекларирана претовареност, невисок дял на гъвкава претовареност, недостиг на фрагменти, стимулират се от камарата. В същото време трудовото законодателство е остаряло, свръхвзискателно, спорно и несъответстващо. Действащият у нас Кодекс на труда е в действие от 1987 година, признат е в изискванията на командно-планова стопанска система, при радикално разнообразни публични условия. Затова съгласно бизнеса следва да се пристъпи към правене и приемане на нов Кодекс на труда, написа в. " Сега ".
Работодателите обрисуват няколко проблематични области, в които от години упорстват за промени. Те желаят да се разшири опцията работодателят едностранно да приключва трудовия контракт по своя самодейност (срещу 4-месечно обезщетение), не желаят да заплащат компенсации при преустановяване на контракта на чиновник в пенсия, в случай че той не си потегля по самодейност на шефа (сега без значение от повода за прекратяването на контракта в този случай човек си потегля с най-малко 2 заплати, а в случай че е работил 10 и повече година във компанията, с 6). Искат и промени в закрилата от уволняване на хора с увреждания, в квотите за трудоустрояване и за назначение на хора с увреждания.
Друг кръг промени са ориентирани към по-гъвкава претовареност. Защитата в последните години против серийни срочни контракти би трябвало да се либерализира, като се даде опция за наново подписване на срочен трудов контракт за период до 5 година, желаят от АОБР. Те оферират у нас да се вкара почасов контракт от вида " контракт с нулеви часове " , да се облекчат изискванията за подписване на контракти за надомна работа и работа от разстояние, а земеделските контракти да станат почасови, освен еднодневни, като се вкарат напряко електронни ваучери за сезонна претовареност. Друго искане тук е да се разкрепостят организациите за краткотрайна работа, които неотдавна са регламентирани в законодателството.
Бизнесът не пропуща и някои типове отпуск, с които е несъгласен. Най-вече става дума да се отстрани натрупването на отпуск върху отпуск, в това число при майчинство и развъждане на дете . " Ползването на спомагателни 40 дни главен заплатен годишен отпуск от майка, която е била към този момент две години в отпуск по майчинство, е за сметка както на работодателя, по този начин и на останалите служащи и чиновници ", акцентират от БСК. От друга страна, те оферират по-адекватна форма на наставнически отпуск, в който майката да работи на повърхностен работен ден, като получава и обезщетение.
Доста съществени промени се желаят във връзка с работното време. Тук бизнесът желае да отпадне възбраната за ексклузивен труд (сега той се разрешава единствено по изключение), а оптималният брой работни часове ексклузивен труд в границите на една календарна година да се усили от 150 на 300 часа . Работодателите държат и на по-големи права за въвеждане на ненапълно работно време по стопански аргументи - от 3 на 6 месеца в годината. Пред Българска национална телевизия Ваня Григорова от КТ " Подкрепа " акцентира, че синдикатите няма да правят отстъпка никога и да стане по този начин, че да има над 300 часа ексклузивен труд.
Вчера при обществения министър Бисер Петков се организира лидерска среща на синдикати и работодатели точно по трудовото законодателство, само че консенсус по тези въпроси ще се реализира доста мъчно. " Това, което се предлага, не е в полза на работещите. Работодателите желаеха да уволняват по-лесно служащите ", разяснява пред БНР Ваня Григорова. Тя даде образец с претенции контракт с нулеви часове : " Работникът е запазен от работодателя, само че не му е обезпечено нито възнаграждение, нито някаква претовареност. Работодателят може да му се обади довечера и той би трябвало да бъде на работа на следващия ден заран в 7 часа, само че индивидът не живее и не покрива сметките си единствено в деня, в който бива извикан ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР