По-лесно е да се поставим на мястото на друг, когато

...
По-лесно е да се поставим на мястото на друг, когато
Коментари Харесай

Съчувствието не се разпростира върху политическите противници

По-лесно е да се сложим на мястото на различен, когато самите се усещаме по сходен метод. Но съчувствието има граници: то не се простира върху хора с разнообразни политически визии. Това е изводът от проучване, оповестено в сп. Psychological Science.

" Политическите възгледи са извънредно натоварени с страсти. Хората са склонни да пламват на тези тематики " , пишат учените от Университа на Мичигън, Съединени американски щати, като изясняват за какво са избрали да включат политически детайл в проучването си.

Всъщност те изследвали доколко методът, по който се усещаме и избрани физически положения въздействат върху способността ни за емпатия. Някои положения са толкоз интензивни, че сме склонни да ги проектираме върху другите - на мен ми е студено, значи ти е студено и на теб.

Затова учените първо избрали две групи хора. Първата се състояла от хора, които чакат на автобусна спирка през зимата, а втората - от четящи на топло в библиотеката.

И на двете групи дали да прочетат следната история: един човек - либерал, защитаващ правата на гей хората или реакционер, последовател на обичайното семейство - отива на излет през зимата, само че се изгубва в планината без храна, вода и спомагателни облекла.

След прочитането на историята, хората били запитани дали глада, жаждата или студа са били най-неприятни за екскурзианта, какво съжалява най-вече, че не си е взел, и какви са личните им политически възгледи.

Както се очаквало, хората, мръзнещи на спирката били доста по-склонни да схванат умиращия от мраз воин от описа, само че единствено в един случай - когато политическите им възгледи съвпадали с неговите.

Ако били на противоположни позиции, преценката за това какъв брой му е студено не се различавала от тази на седящите на топло.

Следващ опит посочил същия резултат - участниците, които хранили със солени храни в лабораторията били по-малко склонни да почувстват жаждата на изгубилия се екскурзиант, когато имал противоложни на тях възгледи.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР