По крайбрежието на Калифорния се забелязват все повече трупове на

...
По крайбрежието на Калифорния се забелязват все повече трупове на
Коментари Харесай

Нещо токсично в океана убива морските лъвове и делфините в Калифорния

По крайбрежието на Калифорния се виждат от ден на ден трупове на животни.

Морските лъвове и делфините, живеещи край централното крайбрежие на Калифорния, умират всеобщо. Изследователи от Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA) са се обърнали към почиващите с молба да рапортуват за всички случаи на намиране на животни, изхвърлени на брега, пише Gizmodo.

Учените считат, че повода за всеобщата гибел на морските животни може да са токсични водорасли наоколо до брега - точно те принуждават морските лъвове и делфините да се излизат на брега, а от време на време и ги убиват.

Скорошен отчет от отдела за лов на риба на NOAA споделя, че Институтът за морска и дива природа на Нормандските острови към този момент е получил повече от 1000 отчета за заболели или мъртви бозайници и това е единствено сред 8 и 14 юни.

Според Рут Доувър, съосновател и шеф на Института за дивата природа, тя и нейните сътрудници обработват съвсем двеста отчета за животни в неволя всеки ден. В момента откривателите се пробват да създадат всичко допустимо, с цел да предотвратят всеобщото изгубване на бозайници.

Изследователите считат, че цъфтежът на водораслите Pseudo-nitzschia покрай крайбрежията на Калифорния е основал нещо като „ капан на гибелта “, в който са попаднали животните. Проблемът е, че тези водорасли създават невротоксин, наименуван домоична киселина, и високи концентрации от него към този момент са открити във водата по крайбрежието от Ориндж Каунти до Сан Луис Обиспо Каунти. Това се потвърждава от данните на системата за мониторинг на крайбрежните океани на Южна Калифорния. Особено високи концентрации на невротоксина се следят в окръзите Вентура и Санта Барбара.

Известно е, че домоевата киселина прави животните летаргични и дезориентирани. Бозайниците изпитват гадене, спазми и доста от тях нормално умират. Учените споделят, че животните са изложени на риск, тъй като киселината навлиза в хранителната им верига, като по-малките риби се заразяват и по-късно се изяждат от морски лъвове и делфини.

Изследователите също по този начин означават, че тази обстановка не съставлява опасност за локалните поданици, в случай че в човешката храна не се открие домоична киселина. Експертите молиха и към локалните поданици и летовниците да се свържат неотложно с специалисти, в случай че видят изоставено животно на плажа. Учените също по този начин поучават да се стои надалеч от такива бозайници, доколкото е допустимо.

Факт е, че в случай че животните бъдат открити в точния момент, това ще им даде вяра за оцеляване - навременното лекуване ще помогне да се спрат резултатите на токсина. Някои морски лъвове и делфини обаче евентуално ще би трябвало да живеят с увреждане на мозъка и загуба на паметта.

Трябва да се означи, че цъфтежът на водораслите се среща естествено, само че изменението на климата способства за появяването на удобни условия за рисков разцвет. Изследователите на NOAA оповестяват, че повишаващите се междинни температури на океана са довели до по-активен разцвет на водорасли - което води до това, че повече морски лъвове и делфини стават жертви на невротоксина.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР