По Коледа и Нова година ще се почива общо осем

...
По Коледа и Нова година ще се почива общо осем
Коментари Харесай

„Чети етикета”: Как се плаща извънредният труд на празнични дни

По Коледа и Нова година ще се почива общо осем дни. Тази година за коледните празници ще се почива от 23 до 27 декември, макар че формалните празници са единствено три. По Нова година ни чакат три дни отмора – от 30 декември до 1 януари, макар че единствено 1 януари е празничен.

Теодора Дичева от Инспекцията по труда, посочи, че съгласно закона всеки, който работи на празник получава двойна отплата и добавка за ексклузивен труд. Това важи за работещите на трудов контракт.

За 27 декември да вземем за пример, който не е празник, само че е почивен ден, добавката ще бъде единствено за ексклузивен труд - 75% нарастване на надницата за деня.

Когато се работи на график да вземем за пример – така наречен сумирано отчитане на работното време, тогава се заплаща двойно единствено за работа на народен празник.

Във Враца служащи от столична компания довършват канализация по водния цикъл. Трудещите се чакат по-високи хонорари за работа на празници. Павлин Драганов, механически началник на групата, е безапелационен, че хората си получават в точния момент заплатите и изключителния труд се заплаща.

Лека работа може и да няма, само че и спомагателни надници по празници локалните работодатели с тъга дават, настояват пострадали. Кирил Кожухаров напуснал машиностроително дружество, тъй като даже обещаната заплата не получавал.

На трудовата борса Красимира Найденова търси работа след 17 години гурбет в чужбина. Напуснала града точно поради неточен шеф преди време.

„ Трудът би трябвало да бъде обезщетен съгласно условията, а не да бъдат подигравани служащите, тъй като никой не е простак да работи за 400 лв. и да работи по 12 часа”, съобщи тя.

Оказва се, че един от най-големите проблеми на Бюрата по труда в Северозапада в последно време е да накарат безработните да се съгласят с изискванията за работа в доста частни компании. Според пострадалите обещанията рядко съвпадали с това, което действително се дава.

Работодатели и синдикати влязоха в спор за това заплащат ли правилно компаниите изключителния труд и в действителност ли работим минимум и най-неефективно.

Тодор Капитанов, народен секретар на КНСБ, уточни, че постоянно получават сигнали освен за бавене на спомагателни хонорари, само че и като цяло за неизплатени заплати. Според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал, това са частни случаи. „ Забавените заплати са под 30 млн. лева, а платените са 30 млрд.”, сподели той.

Колко работни дни имаме през годината скара представителите на КНСБ и АИКБ. Тази година работим с 4 работни дни по-малко. „ Ние сме българи и християни и имаме потребност да споделяме време със фамилията си, да почетем героите си. Обидно ми е.”, безапелационен беше Капитанов.

„ Като продуктивност на труда сме на 15% от средноевропейското. По принцип даже когато работим сме нископроизводителни, работим малко дни и за малко през живота си”, заключи Велев.

„ Няма да се изненадам в случай че, с цел да чествам Коледа би трябвало да си взема отпуска. В магазините в този момент в празничните дни работещите ще имат най-интензивните си работни дни за цялата година. И ще получат по 20 лева Толкова коства, че няма да са със фамилиите си на празника”, показаха от КНСБ.

Според Велев броят работни дни би трябвало да се уеднакви за всяка година – 251. А Капитанов счита, че би трябвало да се усили възнаграждението на хората, които се трудят в почивни дни. -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР