По Коледа и Нова година обикновено похапваме повече и неусетно

...
По Коледа и Нова година обикновено похапваме повече и неусетно
Коментари Харесай

Да влезем във форма със супи, плодове и люто

По Коледа и Нова година нормално похапваме повече и незабелязано качваме по някое друго нежелано килце. Отделно зимният сезон допуска напълняване – едно поради потреблението на по-мазни и зле комбинирани храни, второ поради по-малкото придвижване през студените дни. 

Проучвания демонстрират, че неналичието на задоволително светлина през зимата намалява равнището на серотонина, а това провокира възприятие на отмалялост и повишение на апетита. В резултат на всичко това най-често се усещаме натежали, с по-нисък тонус.

В тази връзка януари е доста подобаващ за разтоварващ, пречистващ и възстановяващ детокс режим за организма, посредством който още веднъж ще се почувстваме енергични и витални. Но към него би трябвало да се подходи рационално и съгласно самостоятелното здравословно положение.

Добре би се отразило няколко дни да се мине на разтоварващ режим с плодови и зеленчукови сокове. Сутрин се стартира с 2-3 чаши топла вода. По предпочитание може да се включи и фреш от половин или един лимон, разводнен с топла вода.

Следва сок от моркови, зеле и алено цвекло или друг зеленчуков сок, по желание. След 2-3 часа – плодов сок от един тип плод: портокал, мандарини, грейпфрут или ябълки. Така се редуват сокове през 2-3 часа до вечерта, като 10-15 минути преди всеки банкет на сок се пие и по 1 чаша топла вода.

Разтоварване може да се направи и единствено с плодове по два метода: първият е моно – с един тип плод на банкет. През 2-3 часа се редуват ябълки, мандарини, портокали, грейпфрут, помело, киви. Другият метод е консумация на плодове в композиция със сокове, като се редуват плод и сок още веднъж през 2-3 часа.

Има и някои тънкости, които помагат фигурата да се запази стройна през зимни месеци. Едното предписание е да се консумират повече супи. Хората, които хапват повече чорба, без да се изкушават от прекомерната консумация на   пържоли и мазни мезета, одобряват доста по-малко калории. 

Според учените водата, доставена на организма посредством храната, за разлика от тази, която пием, съхранява чувството за задоволеност доста по-дълго време. Диетолозите поучават да консумирате повече нискокалорични супи – най-вече зеленчукови.

Другата хитрост е да се яде люто. При консумация на пикантни храни тялото се сгрява и гори повече мазнини.

 

Хранете се с проект и лист на продуктите

Съставете си лист на продуктите, които най-вече обичате да похапвате през зимата. Ако не можете изцяло да ги премахнете от менюто си, постарайте се да ги въведете като част от хранителния режим, вместо да ги консумирате в допълнение.

При извършени изследвания диетолози са открили, че зимно време мъжете избират да похапват картофи, макаронени произведения и супи, а дамите –  бонбони и шоколади. Завишената консумация на въглехидрати се изяснява с обстоятелството, че те оказват помощ за производството на серотонин, който, от своя страна, провокира възприятие на благополучие.

 За навлизане на аминокиселината триптофан в мозъка, където се създава серотонин, консумирайте алено месо, пилешко месо, риба, яйца, сирене и орехи. Заменете захарните въглехидрати като сладкиши и бял самун с черен и пълнозърнест самун.

Студеното и прохладно време ни кара да обличаме необятни топли облекла и дебели пуловери. Под катовете облекла доста постоянно не виждаме, че започваме да напълняваме. Продължете да носете облекла по тялото, които ще ви бъдат прецизен знак дали се появяват непотребни килограми.

Само поради ниските температури не би трябвало да намалявате приема на течности. През зимата би трябвало да се пие толкоз вода, колкото и през другите сезони.

Ключът е в баланса 

Консумирането на 75-80% въглехидрати, 10-15% мазнини и към 10% белтъчини от общите калории е значимо изискване за вярното действие на имунната система и целия организъм.

Имунитетът може да бъде нараснал посредством консумирането на въглехидратни храни – плодове, кореноплоди, зърнени и бобови, кестени. Тяхното пълноценно асимилиране под формата на глюкоза е допустимо единствено в случай че не се одобряват прекомерно доста мазнини и белтъчини. Надвишат ли се упоменатите нагоре проценти, глюкозата (най-важният макроелемент и източник на сила за организма) ще се задържи в кръвта и няма да може да доближи клетките. Като резултат имунната система няма да действа вярно, ще отслабне и ще последват настинки, грип и други болести.

 

За имунитет през зимата

За да повишим имунитета си през зимата, би трябвало да консумираме следните храни: кълнове от лимец, люцерна, китайски фасул мунг и слънчоглед, които съдържат лесноусвоими хранителни субстанции и ензими, зеленолистни зеленчуци като маруля, спанак, копър и магданоз, които са богати на хранителни субстанции и защищават от разнообразни болести.

 

Здравословен апетит с житна вода

 

Друг тип филтриране, изключително подобаващ за зимния интервал, е гладуването с житна вода. Тя работи като пробиотик, възвръща чревната флора, бързопреходно подкислява организма и като резултат шлаките се разграждат до соли, клетките стартират да дишат и да действат обикновено.

Вследствие на ферментацията се образуват потребни органични киселини, аминокиселини и ензимни структури, които подкрепят лечебния развой на тялото.

Дори единствено 1-2 дни недояждане с житна вода се отразяват извънредно удобно на организма. Препоръчително е недояждане с житна вода да се прави най-малко 2 пъти месечно с следващо зареждане на сокове и плодове, с цел да се изхвърлят солите от организма.

 

Сити през целия ден

 

Сутрин: 1 чаша житна вода, плодов сок от мандарини или портокали. След 30-40 минути: 1 тип плод от следните: банани (добре узрели), ябълки (по-хлебни и обелени); или изкиснати за 15-20 часа домашни сушени плодове, като смокини, сливи или пресни фурми (без добавена захар).

Обяд: Салата от задушени зеленчуци  – зеле, моркови, алено цвекло, гулия и други. Да не са разварени, а по-скоро леко да хрупкат.

Основно ядене от 1-2 зърнени безглутенови храни, по желание: елда (зелена), ориз (кафяв, червен или черен), просо (белено), амарант. Тези, които не могат да се заситят, могат прибавят добре сварени картофи. Ядки, семена, авокадо или маслини са възможни единствено в дребни количества, най-добре като сос.

Вечеря: Аналогична на обяда, само че към салатата се прибавят зеленолистни зеленчуци като маруля, спанак, селъри. Вместо десерт може да се хапне малко тиква или сладостен картоф.

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР