По-късно тази седмица японецът Такамото Кацута за първи път в

...
По-късно тази седмица японецът Такамото Кацута за първи път в
Коментари Харесай

Кацута за участието си в Швеция: Чаках този момент!

По-късно тази седмица японецът Такамото Кацута за първи път в своята кариера в Световния рали шампионат (WRC) ще бъде претрупан с отговорността да печели точки освен за себе си, само че и за тима на Тойота в борбата при конструкторите. Японският играч е част от програмата на Тойота още от 2019 година насам, само че до в този момент постоянно бе отвън листата на водачите, които да печелят точки за отборния шампионат.

Това обаче ще се промени в Швеция този уикенд, когато Кацута ще бъде записан в този лист, където са още международният първенец Кале Рованпера и двукратният международен вицешампион Елфин Еванс. Преди своето доста значимо присъединяване в единственото снежно рали в календара на WRC Кацута съобщи, че се усеща спокоен на сняг и добави, че харесва снежните условия. Той също по този начин показа и своите упования, че тежестта на обстоятелството, че ще печели точки и за Тойота ще му окаже най-малко малко въздействие в хода на ралито, макар че шефът на Тойота Яри-Мати Латвала съобщи, че от отбора няма да пресират японеца за по-добро показване в Швеция.
 Рованпера: Ще се боря за успеха в Швеция Рованпера: Ще се боря за успеха в Швеция
„ Много се вълнувам за рали „ Швеция “ - сподели Кацута. - Карането на сняг ми е доста познато и персонално на мен ми е удобно. Да бъда един от тримата номинирани за точки при конструкторите водач ще донесе малко повече напрежение, само че това е позиция, в която желая да бъда.

„ Сигурен съм, че това ще е един провокационен миг, само че аз ще се опитам да се оправя с него и да донесе положителни точки на тима. Ще дам всичко от себе си, както постоянно, и ще забележим какво ще стане “, добави още японският играч.
 Еванс: В Швеция ще преследваме успеха Еванс: В Швеция ще преследваме успеха
През 2023 година Кацута ще бъде един от номинираните за точки при конструкторите водачи в надпреварите, в които Себастиен Ожие няма да започва. Осемкратният международен първенец за втора поредна година взе участие в WRC с лимитирана стратегия, като през предходната година при неговите отсъствия третата кола на Тойота се караше от Есапека Лапи. С прекосяването на финландеца в Хюндай обаче се наложи Кацута да бъде нагърбен със задачата да носи точки за отборния шампионат, когато Ожие го няма.

В своята подготовка за рали „ Швеция “ с изключение на в един тестови ден Кацута взе участие и във финландското рали „ Куопио “, в което той не приключи, откакто повреди своя нагревател по една от правите.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР