По изчисления на Световната Здравна организация, всеки ден умират приблизително

...
По изчисления на Световната Здравна организация, всеки ден умират приблизително
Коментари Харесай

Звездни автомобили, които бяха до последния миг със своите собственици

По калкулации на Световната Здравна организация, всеки ден умират почти 3300 души от автомобилна злополука. До 2030 година се счита, че 5-тия най-сериозен фактор за причиняване на гибел ще бъде точно шофирането на пътя. Често в автомобилни произшествия умират президенти, музиканти, кино звезди и даже кралски особи. Едва ли има човек, който би могъл да не помни гибелта на принцеса Даяна в Париж на 31 август 1997 година

Нейният нов обичан Доди Файед също изгуби живота си и по-късно няма по какъв начин да пропуснем обстоятелството, че това най-вероятно е бил първият конфликт за мнозина с кралската корона на Англия, а съдейки по развиването на историята, надалеч не е и последният. До този миг би трябвало да признаем, че има доста повече звезди и известни персони от принцеса Даяна, които са станали жертва на автомобилна злополука.

Впрочем има и хора, които са трансформирали историята точно в автомобил, като тъкмо няколко трагични и известни случая ще разгледаме в идващите редове. И по-важният въпрос: какво се случва с колите по-късно? Mercedes-Benz-ът на принцеса Даяна е погубен от полицията на Англия през 2005 година

Причината за експлоадирането на Първата Световна война идва с покушението на Франц Фердинанд от Гаврило Принцип. Той е погубен на улицата в Сараево, до момента в който се вози в своя кабриолет. Моделът е Graf 1910 и е издигнат от виенски занаятчия на колела. Самата машина е била благосъстоятелност на австрийски офицер от армията, който дава машината на престолонаследника при визитата му в Сараево. Граф Франц декор Харач най-вероятно не е очаквал, че обичаната му машина ще е ковчегът за Фердинанд. През годините стартират да се развиват най-различни теории и клюки, че това е прокълната кола.

Мнозина други, които имат тъкмо този модел, губят живота си. Един доктор е изхвърлен от купето, до момента в който се състезава, различен умира при преден удар. Всички тези истории обаче се разрушават, тъй като се оказва, че просто водачите вършат няколко  неточности. Въпросният автомобил от случая с Франц Фердинанд може да бъде открит в Музея на военната история във Виена.

През 1934 година една двойка закупува първокласният модел Ford Deluxe Fordor седан. Той разполага с много мощен V8 мотор, машината е сива и коства тъкмо 700 $. Клайд Бароу избира тъкмо този модел, тъй като по този начин или другояче има потребност от скорост и Ford доставят вярната рецепта в Съединени американски щати. Заедно с Бони, двамата стартират постоянно да крадат тъкмо тази марка. На 23 май 1934 година и двамата стопират за кафе и понички в Гибсланд, Луизиана и по-късно попадат в полицейска засада. Нито един не съумява да оцелее. Канонадата от патрони съумява да ги пререже на две, а самият автомобил е надупчен като швейцарско сирене.

Самият Ford е закаран покрай Аркадия и е трансфорат в сувенир, като мнозина могат да закупят късче стъкло, до момента в който други искрено крадат елементи от нея. Накрая шерифът се принуждава да я постави в полицейския паркинг. Возилото се връща на истинските притежатели с дупки и петна от кръв. Днес може да се види в Whiskey Pete`s Hotel и казино в Прим, Невада.

На 22 ноември 1963 година Джон Ф. Кенеди се вози по улиците на Далас в особено издигнат наследник Линкълн Континентал кабрио. Возилото има кодово име X-100 от секретните служби и е един от най-напредналите модели в историята на компанията. Разполага с два радио телефона, специфични светлини и задна седалка с хидравлични повдигачи, които могат да разрешат на публиката да вижда президента по-лесно, до момента в който прави парадните си обиколки. Отвореният автомобил прави същия и доста по-уязвим на офанзиви, както ще бъде потвърдено от Лий Харви Осуолд, който остава непогрешим със своя снайпер.

Мнозина считат, че лимузината е била пенсионирана след този случай, само че грешите. След половин милион $ за редизайн и слагането на бронирани стъкла, както и покрив с ризница, машината продължава да служи на президента Джонсън, Никсън, Форд и Картър. Пенсионирана е през 1977 година В момента може да бъде забелязана в музея на Хенри Форд в Диърборн, Мичиган.

 A black and white photo of Tupac Shakur staring at the viewer

На 7 септември 1996 година ще има много мрачни вести за феновете на хип-хоп-а. Рапарът Тупак Шакур и Сюдж Найт – изпълнителен шеф на Death Row Records, се връщат, до момента в който са гледали мач на Майк Тайсън в Лас Вегас. След срещата отиват в клуб, притежаван от самия Найт. По пътя до тях ще се изравни бял кадилак и неидентифициран мъж ще открие огън и по двамата. Шакур е ранен по-сериозни и след шест дни в болничното заведение в Лас Вегас умира. Убийството остава неразкрито и до през днешния ден.

Полицията в Лас Вегас взима моделът от 1996 BMW 750 iL  и по-късно го продава на търг. Машината сменя няколко притежателя и един от тях съумява да я възвърне и поправи. Возилото е закупено от автокъща Celebriti Cars и по-късно е показано и в сегмент на Pawn Stars. През април 2019 година е още веднъж за продажба с цена от 1.5 милиона $. Търговецът показва, че машината е възобновена и с истинска багра. Оставена е единствено една дупка от патрон, която да припомня за остарялата популярност на возилото.  

   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР