По искане на Възраждане в Народното събрание бяха изслушани председателят

...
По искане на Възраждане в Народното събрание бяха изслушани председателят
Коментари Харесай

По искане на „Възраждане“ НС изслуша председателят на ЦИК и директорът на Информационно обслужване

По искане на Възраждане в Народното събрание бяха изслушани ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова и шефът на Информационно обслужване Ивайло Филипов. Въпросите към тях бяха свързани с подаването на онлайн заявки за гласоподаване в чужбина, въз основа на които се разкриват секции отвън страната. Според Възраждане над 11 хиляди заявки за гласоподаване в Турция са подадени едвам от 48 ай пи адреса, което по думите им е изборна машинация. От Информационно обслужване обясниха, че няма засечено нарушаване на Изборния кодекс при подаването на онлайн заявки, а от ЦИК прецизираха, че в закона няма ограничавания на броя заявки, които се подават от един ай пи адрес.

Възраждане сложиха въпроси свързани с подаването на онлайн заявки за откриване на секции в чужбина. Петър Петър изясни, че в Турция над 11 хиляди от общо 26 хиляди заявки са подадени единствено от 48 ай пи адреса.

Изпълнителният шеф на Информационно обслужване Ивайло Филипов разяснява, че тези дейности на процедура не са нарушаване на Изборния кодекс.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова посочи, че съгласно Изборния кодекс Централната изборна комисия има обвързване само да следи дали лицето подаващо заявление има изборни права, само че не и да лимитира броя заявки от един ай пи адрес

Нейкова добави, че в случай че сходни ограничавания бъдат написани в Изборния кодекс, ще бъдат изпълнени от ЦИК.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР