По искане на НАТО Холандия и Германия ще доставят на

...
По искане на НАТО Холандия и Германия ще доставят на
Коментари Харесай

Холандия и Германия доставят на Словакия Patriot след прехвърлянето на нейните С-300 в Украйна

По искане на НАТО Холандия и Германия ще доставят на Словакия американски зенитно-ракетни системи Patriot вместо нейните системи за противовъздушна защита С-300, които се трансферират на Украйна. Това заяви холандското министерство на защитата, представено от украинската организация Интерфакс.

" Германия и Холандия ще разположат системи за противовъздушна защита Patriot покрай авиобаза Sliač в централна Словакия. Днес беше взето дефинитивно решение за разполагане на системите. Patriot ще стартира да работи от средата на април ", се споделя в известието на ведомството.

В четвъртък словашкият министър на защитата Ярослав Наги сподели на взаимна конференция с американския си сътрудник Лойд Остин, че Словакия ще съобщи на Украйна своята единна руска система за противовъздушна защита С-300, само че при изискване, че незабавно бъде сменена.

„ Разбирам от какво се нуждае Украйна в този момент. Всички се опитваме да помогнем на Украйна доколкото можем. Но аз съм министър на защитата на Словакия и първо би трябвало да посрещна потребностите на защитата на Словакия. В момента имаме единна система С-300 в Словакия, тъй че не мога да я отстъпя без конкуренция “, разяснява Наги.

По-рано Полша предложи да изпрати руски изтребители МиГ-29 в Украйна, само че в подмяна на по-модерни американски самолети F-16. Пентагонът, обаче, отхвърли договорката с претекста, че прехвърлянето на тези самолети в Украйна няма да бъде от основна изгода за Киев и може да докара до ескалация на връзките с Русия./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР