По-интересните теми, горещи новини и теми Ви очакват в утрешният

...
По-интересните теми, горещи новини и теми Ви очакват в утрешният
Коментари Харесай

Четете в Марица: Големите вериги бензиностанции - огромни ...

По-интересните тематики, горещи вести и тематики Ви чакат в утрешният брой на в. " Марица " - не го пропускайте! Ето и част от акцентите:

Пенсионерите отново сюрпризирани неприятно с по-малко пари

Уж получавам три добавки от горната страна, а парите ми са по-малко, в сравнение с през януари. Това сигнализираха доста пенсионери в Пловдив, когато видяха през вчерашния ден какви суми са им преведени. Разликите по отношение на януарските пенсии са 15-20 лева надолу. Причината за следващото отчаяние на възрастните хора е, че от Национален осигурителен институт са не запомнили да обяснят тъкмо какви пари са превели през януари и какви през този месец. Миналия месец бяха платени спомагателни пари за последните седем дни на 2021 година Те обаче не бяха регистрирани в пенсионните разпоредби в обособена рубрика, а бяха включени в общия размер на януарската пенсия. Така се сътвори очакване, че това е действителният размер на пенсията, която обаче в реалност е по-ниска. Съответно и преведените пари изненадаха неприятно част от възрастните българи. Този месец 1 068 000 пенсионери, наред с коронавирус бонуса от 60 лева, получават и две добавки - за януари и февруари, с цел да се изравнят пенсиите им с декември. В обществените мрежи към този момент има мнения на разочаровани хора

ТЕМАТА НА МАРИЦА: Големите вериги бензиностанции - големи обороти, скромни облаги

Пазарът на горива в България е разпределен сред няколко огромни търговци, които постоянно са упреквани в картел. Оборотите в бранша са галактически, само че облагите - напълно скромни. Осемте най-големи вериги, които покриват страната, дружно имат над 5 милиарда лева годишен оборот и под 100 милиона облага.

Докато цените на горивата не престават да се усилват, а на международните пазари суровият нефт към този момент гони нови върхове, родният бранш наподобява извънредно неподвижен. През 2020 година всички търговци на дребно са осъществили общ оборот 7,5 милиарда лева, като две трети от тях идват от най-големите 8 компании.

Ударно строят пробива под гарата, разкопават бул. „ Христо Ботев” през пролетта

С впечатляващи темпове се строи пробивът под Централна гара в Пловдив. Строителите построяват шлицови стени на подлеза от южната страна на жп линията. Крайните коловози в самата гара са демонтирани, а от южната страна на паркинга на бул. „ Христо Ботев” са струпани великански тръби на колектора с диаметър 2 м, видя репортерският екип на „ Марица”.

„ Работят от ранна сутринта до късно вечер, без почивни дни, даже в сняг и вятър. Ние започваме работа в 8 часа сутринта, диспечерите са от 7 часа и описват, че строителите към този момент са на обекта, в това число и вечерите

Матури по български заран, другите може и следобяд

Изпитите от втората наложителна матура тази година евентуално ще се организират заран и следобяд. Тази опция към този момент е написана в напътствията на МОН за организацията и се постанова поради огромното многообразие от държавни зрелостни изпити, които следва да се проведат за първи път през тази образователна година - ще има даже по музика.

Новите разновидности са свързани с това, че се дипломира първият випуск зрелостници, които във втори гимназиален стадий изучаваха профилиращи предмети

Фермери всеобщо бягат в сивия бранш

Стотици дребни и междинни фермери ще се откажат от земеделие и отглеждане на животни или ще минат в сивия бранш. Причина за това е предлагането на кабинета минималният месечен размер на осигурителния приход за земеделските стопани и тютюнопроизводителите да се усили от 420 лева на 710 лева Ако плануваните промени в бюджет 2022 се одобряват от Народното събрание, те ще влязат в действие от 1 април. По груби сметки с фрапантното повдигане на осигурителния предел ще бъдат наранени 95% от земеделските производители, пресмятат от разнообразни сектори.

При досегашния застрахователен предел от 420 лв. минималните вноски, които земеделците внасяха всеки месец за пенсия, бяха 19,8%, или 116,76 лева, а на годишна база 1401,12 лева При предел от 710 лв. месечната вноска за осигуровки става 197,38 лева

18% е смъртността от коронавирус в лечебните заведения

18.3% е била смъртността измежду приетите в болница пациенти с ковид-19 в лечебните заведения в страната през миналата година. Това демонстрира разбор на „ Индекс на лечебните заведения “, направен въз основата на данните, които лечебните заведения подават в здравното министерство.

Емо Костадинов яхна електрическо порше за 400 бона

Футболната легенда и сегашен вицепрезидент на БФС Емил Костадинов се изръси с над 400 000 лева за баровски хибриден електрически джип. От няколко седмици героят от „ Парк де Пренс “ шпори из София с лъскаво „ Порше Кайен Е хибрид Турбо S “.

Високопроходимото возило е с мощ от 671 конски сили, само че все пак изразходва под 10 литра гориво на 100 км, защото се зарежда и от електробатерия. Благодарение на технологията, налагаща се през последните години в целия свят, палачът на " петлите " може да измине разстояние до 50 километра с напълно електрически пробег.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР