По инициатива на Младежката секция към Регионалното Тракийско Дружество във

...
По инициатива на Младежката секция към Регионалното Тракийско Дружество във
Коментари Харесай

Почистиха историческо място във Варна

По самодейност на Младежката секция към Регионалното Тракийско Дружество във Варна се организира разчистване и ободряване с слагане на цветя на Парк-мемориала на първите заселници в региона и починалите съветски войни в регион " Владислав Варненчик ", околност Терасите.

Инициативата е отдадена на 180 година от рождението на Капитан Петко челник и 100 година от основаването на Тракийския младежи съюз.

Припомняме, че преди близо 13 години - на 27 юли 2010 година в местността Терасите публично бе открит Паркът за отдих с мемориал на първите заселници и на починалите съветски воини. Тогава бе осъществено и препогребване на костите на първите заселници и на съветските войни с военни почести. В мемориалния парк са заровени 50 съветски постоянни воини-драгуни и пехотинци и 2-ма офицери от 71-ви пехотен Бельовски полк. В тази околност е и първият гробищен парк на тогавашното село Владиславово. Той стартира да действа от основаването на селото през 1879 до 1960 година, като в него с изключение на поданици на селото в обща братска могила са били заровени и съветските войни. По-късно построеният върху могилата монумент е изместен наоколо до църквата " Св. Димитър ", където се намира и до през днешния ден.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР