По инициатива на министъра на икономиката и индустрията се проведоха

...
По инициатива на министъра на икономиката и индустрията се проведоха
Коментари Харесай

Продължават срещите на икономическия министър Никола Стоянов с работодателските организации

По самодейност на министъра на стопанската система и промишлеността се организираха срещи с управленията на Българската стопанска камара и Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Ръководството на Българската стопанска камара сложи въпросите за цената на електрическата силата и механизма за отплата, сигурността на доставките на природен газ и промени в законодателството, свързани с опцията за прекосяване към различно гориво. „ Ще бъдем гласът на бизнеса както в Националния спешен щаб за енергетиката, а и по всички други тематики, за които предстоят да се взимат значими решения “, безапелационен бе министър Стоянов. Той изрази вяра работодателите да вземат участие интензивно в самодейностите на Министерството на стопанската система и промишлеността и да се задълбочи разговорът във всички предпочитани сфери. „ В дни на толкоз тествания единствено дружно можем да устоим и да търсим опциите за непоклатимост и напредък макар рецесията “, сподели още Никола Стоянов.

„ Вие сте човек от бизнеса и нашите членове разчитат на Вашата експертиза и диалогичност. Подчертавам, че никой бизнес не желае помощи от страната, само че всички ние желаеме правдивост и опция да се конкурираме почтено на европейските пазари. Считаме, че засегнатите предприятия от високата цена на ел. силата би трябвало да бъдат подкрепени, а тези, които злоупотребяват, би трябвало да бъдат глобени “, сподели в хода на диалога Добри Митрев. Председателят на УС на БСК срещна в детайли министъра на стопанската система и промишлеността с нуждата да бъде реализирана прогнозируема цена на ел. силата за бизнеса и значимостта страната неотложно да откри механизъм за подписване на дълготрайни контракти, изключително за електроинтензивната промишленост.

По време на срещата с управлението на АИКБ бе приветствана самодейността на служебния кабинет и в частност на министър Стоянов за осъществяване на анкета измежду предприятията, по отношение на вероятните проблеми пред стопанските консуматори вследствие нарушаване на доставките на природен газ. Представителите на работодателската организация изрично обявиха, че България би трябвало да употребява съответно лостовете, които има, за договаряния с всички вероятни снабдители на природен газ, с цел да максимизира изгодите за стопанската система и обществото ни, без да прави взаимни отстъпки с общоевропейските полезности и принадлежност.

„ За Министерство на стопанската система и промишлеността е извънредно значимо да работи в тясно съдействие с организации като АИКБ. Разчитаме на експертизата ви. Това което мога да ви обещая е, че ще поставим оптимални старания да решим както краткосрочните проблеми, по този начин и за стартирането на дълготрайни начинания за възстановяване на икономическата конюнктура в страната. За мен персонално е значимо в това малко време, което има служебния кабинет, да демонстрираме съответни резултати, които вършат стопанската система ни по-конкурентна и подготвена да посрещне всички провокации на утрешния ден “, съобщи министър Никола Стоянов.

По време на срещите и с двете работодателски организации бе обсъждан въпросът за възстановяване работата на комерсиалните аташета на България зад граница. “Подобряване на модела на работа на Службите по търговско-икономически въпроси, приоритизиране на лист с евентуални страни и доста по-активна работа за поощряване и подкрепяне на българския износ. Това са част от целите в тази област, по които считам да работя като длъжностен министър на стопанската система и по които интензивно ще търсим противоположната връзка от бизнеса за намирането на най-хубавите решения “, сподели министър Никола Стоянов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР