По инициатива на Държавния департамент на САЩ, служители от отдела

...
По инициатива на Държавния департамент на САЩ, служители от отдела
Коментари Харесай

Помощник-държавния секретар на САЩ: Гордеем се, че сме съюзник и приятел на България

По самодейност на Държавния департамент на Съединени американски щати, чиновници от отдела по обществена дипломация посетиха посолството на България във Вашингтон, с цел да връчат на дипломат Георги Панайотов приветствено писмо от помощник-държавния секретар Джим О’Брайън по случай 20-ата годишнина от присъединението на България към НАТО.

Джим О’Брайън показва, че „ Съединените щати се гордеят, че са  съюзник и другар на България, и показват благодарността си за партньорските и съюзническите връзки през последните 20 години “.

 

Срещата се организира в навечерието на 29 март – датата, на която преди две десетилетия страната ни стана пълновръстен член на най-силния и сполучлив политически и боен Алианс в историята.

В писмото си, помощник-държавният секретар акцентира, че „ Алиансът е по-силен и по-ефективен с помощта на дейното присъединяване на България. “ Той отбелязва, че страната ни е един от основните съдружници, укрепващи Източния фланг, и показва безапелационно водачество и неуморна решителност да способства за групова защита. Отбелязва още, че решаващата поддръжка на България е осигурила на украинските сили сериозни отбранителни качества против нападателна война на Русия.

България също по този начин е отличена за модернизацията на въоръжените сили, подобряването на оперативната съгласуемост, насърчаването на подвижността, домакинстването на бойна група, присъединяване в напъните за разминиране в Черно море и в съюзнически военноморски патрули, както и оказването на поддръжка за задачите на НАТО в Косово и Ирак. Всяко от тези дейности е от значително значение по настрана, само че дружно показват незаменимата роля на България за силата и устойчивостта на най-успешния съюз в историята.

По време на срещата си с представителите на Държавния департамент, дипломат Панайотов изрази признателността си за открояването на ролята на България като част от Алианса и акцентира, че с присъединението си сме създали цивилизационния избор да сме неразделна част от евроатлантическата общественост на свободните и проспериращи нации. От американска страна бе очебийно, че историята на България в НАТО би трябвало да се споделя и дебата за изгодите от участието би трябвало да се поддържа, като се открояват освен достиженията през годините, само че и се гледа напред с увереността, че най-успешно може да пазиме бъдещето дружно.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР