По-информирани граждани-повече държава Често винят медиите за всички обществени беди. Четвъртата

...
По-информирани граждани-повече държава
Често винят медиите за всички обществени беди. Четвъртата
Коментари Харесай

Малък екип от 39 експерти бди над въздуха и водата в Пловдив...

По-информирани граждани-повече страна

Често винят медиите за всички публични беди. Четвъртата власт обаче не задава тона на публичните процеси. Може да е коректив или да обслужва политиката и властта - съгласно убежденията на публицистите, може да предизвика диспути и да разкрива нередностите, само че не може сама да сътвори или да взриви гражданското общество. Но сигурно може да му е от изгода. Един от многото проблеми на българския преход са нереформираните институции. Повечето от тях работят постепенно, съпротивляват се на измененията и постоянно малтретират бизнеса и жителите, вместо да ги обслужват.

Много хора не могат да се ориентират в лабиринта от ведомства и организации, не знаят къде и по какъв начин тъкмо до получат нужното им административно обслужване и губят огромна част от времето си, с цел да обикалят разнообразни ведомства, дирекции и отдели. За да е в действителност от изгода на чита- телите си, “Марица ” започва поредност, в която ще показа всички общински и държавни институции, които работят на територията на Пловдив.

Ще ви осведомяваме с какво тъкмо се занимават, каква е структурата им, по какъв начин най-лесно да влезем по отношение на тях и какво да създадем, в случай че не си правят работата. Вече ви представихме най-голямата институция - Община Пловдив, Областната администрация, ОД МВР-Пловдив, Агенция за обществено подпомагане-Пловдив, и дирекция “Социална политика ”, регионите “Централен ”, “Южен ” и “Тракия ”, както и две от най-важните звена на Министерство на земеделието - Областна дирекция “Земеделие ” Пловдив и Областна дирекция Пловдив към Държавен фонд “Земеделие ” - Разплащателна организация. Днес ви представяме активността и структурата на Регионалната инспек- ция по околната среда и водите (РИОСВ).

 

В РИОСВ-Пловдив работят 39 специалисти. Те дават отговор за 17 общини в Пловдивска област и утвърждават над 3500 капиталови оферти на година. По груби сметки това значи, че всеки от тях има зачислени по 2 общини с по десетки обитаеми места и дава отговор за утвърждението на почти 100 бизнеса годишно.

 

Регионалната ревизия по околната среда и водите-Пловдив (РИОСВ-Пловдив) е орган на Министерството на околната среда, който обезпечава провеждането на държавната политика по околна среда и екологичното законодателство на районно ниво.

Целите, които стоят пред институцията, са запазване и възстановяване качеството на атмосферния въздух и положението на водите; стабилно ръководство на отпадъците; попречване на нездравословното влияние от рискови химични субстанции и смеси върху човешкото здраве и околната среда; ограничение, прекъсване на загубата и възобновяване на биологичното разнообразие; информиране на обществеността за положението на околната среда и обезпечаване на бистрота на активността на РИОСВ-Пловдив; повишение на публичното схващане и просвета за запазване на околната среда.



Контрол на резервата “Червената стена ”

 

Екоинспекцията упражнява своята активност на територията на 17 общини от Пловдивска област (всички, като се изключи община Лъки), като в тях има 17 града и 184 села. Работата на специалистите е извънредно виновна и натоварена предвид на това, че районът съчетава развита индустрия, селското стопанство и услуги и извънредно богато биологично многообразие.

Екипът на инспекцията се състои от 39 специалисти. Служителите са проведени в три дирекции - дирекция „ Административни, финансови и правни действия “, дирекция „ Контрол на околната среда “ и дирекция „ Превантивна активност “.

Дейността на инспекцията е обвързвана с използването на екологичното законодателство, което е хармонизирано със законодателството на Европейския съюз. Основният закон е Законът за запазване на околната среда. Освен него има 15 секторни закони и над 90 наредби към тях.

Работата на инспекцията изисква интензивно съдействие с други ведомства

- министерства, регионална администрация, общини и общински инспекторати, както и с жители и цивилен сдружения, неправителствени организации, с бизнеса, с научните среди.

Обществеността най-често свързва работата на институцията с контролните й функционалности, които включват необятна гама от действия: от издаването на решения, регистрационни  документи, удостоверения, преценки, разрешителни, писмени мнения, координиране на проекти и планове, през осъществяването на инспекции на място на активността на физически и юридически лица, наблюдения и осъществяване на разбори до предоставяне на наставления при открити нередности, сформиране на актове за определяне на административни нарушавания на екологичното законодателство, налагане на принудителни  административни  ограничения.

Предварителен надзор се реализира посредством използване на процедурите по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), екологична оценка (ЕО) и преценка за евентуалната степен на негативно влияние върху предпазените зони на капиталови оферти, проекти, стратегии и планове, с които се кандидатства по разнообразни финансови механизми. Това са значими превантивни принадлежности за проучване на възможните въздействия от строителството и употребата на капиталовите планове във всички стопански браншове на най-ранен стадий на изследване и създаване, преди да е взето решение за реализация им на съответно място при съответната технология и метод на строителство.



Акция по разчистване

 

Резултатите от Оценка на въздействието върху околната среда и Европейска общност се взимат поради при проектирането, построяването и употребата на обектите. Общият брой единствено на процедурите по Оценка на въздействието върху околната среда за капиталови оферти за 2021 година е 2938, а статистиката сочи, че през 2022 година те са доста повече - 3559 до началото на декември.

Контролната активност е широкообхватна и се отнася до всички съставни елементи на околната среда и факторите, които им влияят. През 2022 година записаните обекти за надзор на територията на РИОСВ-Пловдив са 2487. Планирани за надзор са 844 обекта, за които по съставни елементи и фактори на околната среда са планувани 1098 инспекции.

При тях се следи за качеството на атмосферния въздух, замърсяването на повърхностните води от заустването на градски и промишлени отпадъчни води, законосъобразното ръководство на отпадъците от страна на общините и бизнеса, опазването на почвите. Контролират се равнищата на индустриалния звук в околната среда, рисковите химически субстанции и смеси.
Кадрите са ъгъл, само че пък профи
Въпреки забележителните провокации, пловдивската екоинспекция извършва поставените си цели, прецизно спазвайки отговорностите си и условията на екологичното законодателство.

По-голямата част от работещите в инспекцията са чиновници с дълъг стаж и чудесно обучение - причина, която макар незадоволителния брой на щатния личен състав на фона на тежкия от позиция на контролната активност регион, оказва помощ за оправянето с всички провокации в контролната и превантивната активност.



Експерт ревизира вековно дърво

 

Друго предизвикателство е големият брой тъжби и сигнали, постъпващи всекидневно в институцията, както и всеобхватната и обемна нормативна уредба, която се трансформира прекомерно постоянно и лишава време за опознаването, разяснение и използването й.

 
За инспекторите всеки ден е приемен
Административната постройка на РИОСВ-Пловдив е Водната палата (бул. „ Марица ” №  122). Мястото е отзивчиво и елементарно се доближава с градския превоз. Удобно е да се стигне и пеш или с велосипед поради разположените наоколо велоалеи и обезпеченото място за паркиране на колелета.



Сградата на Водната палата, в която се обитава Регионална инспекция за опазване на околната среда

 

Всеки ден за екоинспекцията е „ приемен “. Служителите на „ едно гише “ са подготвени да спомагат при даването на административни услуги. Директорът на институцията също приема представители на други институции и организации, както и на заинтригуваната общност за разискване на зародили проблеми.

Екоинпекцията работи редовно в посока понижаване административната тежест на потребителите на предлаганите от нея административни услуги. Комуникацията с институцията е оптимално улеснена. Цялата преписка може да се случва посредством формалната е-поща, която  е или посредством Системата за несъмнено електронно връчване. РИОСВ-Пловдив е една от първите държавни институции в региона, която предлага и друга услуга на жителите - „ WEB Деловодна информация “, позволяваща всеки консуматор независимо да ревизира статута на документите си онлайн. От края на ноември администрацията предприе нова „ зелена “ самодейност, като сполучливо интегрира в деловодната си система така наречен електронна предложена поща. Тя разрешава да се води бърза и лесна  официална преписка, като времето на изпращане и приемане на документа или известието и неговото наличие се удостоверява с дипломиран времеви и електронен щемпел. Очакванията са за понижаване на разноските за хартия и офис консумативи, минимизиране на замърсяването. 

Гражданите и организациите употребяват интензивно и така наречен „ зелен телефон “. На номер 032/643-245 или посредством националния телефон 112 екоинспекцията всекидневно приема сигнали за нарушавания на екологичните правила и зародили спешни обстановки, застрашаващи околната среда. На ротационен принцип чиновниците дават наряди в почивни и празнични дни, като се реагира съответно при подадените сигнали в извънработно време. При сигнали за замърсяване на околната среда се провежда екип от специалисти, който прави инспекция на сигнала на място, сформира констативен протокол и дефинира нужните превантивни ограничения или подхваща съответните административнонаказателни ограничения при нужда. Всеки месец на уеб страницата на институцията се разгласява информация за всички подадени сигнали и подхванати дейности по отношение на тях.

 
РИОСВ с наградата за най-прозрачна институция
Регионална инспекция за опазване на околната среда реализира и надзор във връзка с биологичното многообразие. За опазването му на територията на екоинспекцията има 1 резерват, 2 поддържани резервата, 35 предпазени местности и 8 естествени забележителности. В региона са оповестени 33 предпазени зони от екологичната мрежа НАТУРА 2000, като 12 от тях са предпазени зони, обособени за запазване на дивите птици. Освен това се управлява потреблението на биоресурсите (събиране и изкупуване на билки и охлюви), регистрацията на скотски типове, включени в Конвенцията за интернационална търговия с диви растителни и скотски типове CITES. Извършват се и инспекции за попречване противозаконната търговия със предпазени животни (най-често предпазени пойни птици) и във връзка с освобождението на генномодифицирани организми в околната среда.



Експерт на Регионална инспекция за опазване на околната среда реализира контролна активност

 

Експертите правят инспекции на място или по документи, сформират предупредителни и констативни протоколи, дават наставления със периоди и отговорници, управляват тяхното осъществяване, изискват и имат право да получават информации, документи и писмени пояснения от представителите на проверяваните обекти, според настоящото законодателство. При установени нарушавания на законодателство в региона на околната среда сформират актове за определяне на административни нарушавания, постановат наказателни постановления и наказания, както и насилствени административни ограничения, съгласно предоставените им пълномощия и според нормативните актове.

От началото на годината до момента екоекспертите са направили 1069 планови и 695 изключителни инспекции. В резултат на контролната активност са формирани 97 акта за неспазване на екологичното законодателство и са издадени 42 наказателни постановления. По новия ред, очакван в Закон за административните нарушения и наказания, са подписани и 47 съглашения за преустановяване на административнонаказателни производства.

Не по-малко значими са осведомителните функционалности, които реализира екоинспекцията. Администрацията интензивно дава информация на обществеността в региона на околната среда посредством уеб страницата си, чрез средствата за всеобщо осведомление и по реда на Закона за достъп на публичната информация. Институцията поддържа извънредно подробна интернет-страница и всекидневно работи за възстановяване на инструментите за информиране на обществеността. От началото на 2022 година Регионална инспекция за опазване на околната среда е разгласила 4237 документа,  85 вести, дала отговор е на над 25 журналистически въпроса. За година РИОСВ-Пловдив е предоставила 66 пъти цялостен достъп до информация, изискана от жители, неправителствени организации и представители на бизнеса.



Конкурс за засаждане

Според годишно без значение изследване екоинспекцията е оценена преди всичко измежду държавните и общински администрации в област Пловдив като институция, най-добре провела даването на достъп до информация на жителите. 

 
Гражданите питат: Защо не мерят на най-мръсните кръстовища?
Защо не мерят чистотата на въздуха в Пловдив на най-натоварените кръстовища, където се допуска, че концентрацията на фини прахови частици е най-голяма, питат пловдивчани. Те недоволстват, че измервателната станция от Чифте баня е преместена в „ Тракия “, а същестуващата преди години в регион „ Северен “ против гара „ Филипово “ към този момент не е настояща.

Местоположението на станциите в града обаче не се дефинира по избор на жителите, а съгласно строго регламентирани европейски условия, дават отговор от Регионална инспекция за опазване на околната среда.



Това е и повода за отхвърли от страна на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) през юни предходната година да се възвърне измервателната станция за качеството на въздуха при Чифте баня, както изиска Гражданският комитет за чистотата на въздуха в Пловдив.

Станцията, ситуирана сега в „ Тракия “, до 2015 година се намираше на кръстовището до баня „ Старинна “. Местоположението на пункта беше променено след осъществен регулярен обзор на местоположението на всички пунктове в страната за определяне дали дават отговор на европейските условия и тяхната актуализация, стартирала през 2011 година. Процедурата беше извършена от Министерство на околната среда и водите и Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС) със съдействието на РИОСВ-Пловдив и Община Пловдив. Основна причина за замяна на мониторинговия пункт при баня „ Старинна “ бе аргументът, че разположеният в съседство жилищен блок екранира замърсяването и по този метод изкривява резултатите в посока замерване на по-високи стойности.

След отхвърли на Министерство на околната среда и водите Общината би трябвало да дефинира друга локация за станцията, считат от Гражданския комитет. Подходящи за тази цел съгласно тях са Хуманитарната гимназия, регионът на Голямата базилика или което и да е натоварено кръстовище в центъра. Съоръжението обаче би трябвало да е обвързвано с европейската система за мониторинг и да дава отговор на строго избрани условия, съгласно които на 200 000 души население се пада една система за мониторинг. В Пловдив сега станциите са 2 - в регионите „ Тракия “ и „ Каменица “. За своя сметка Общината би могла да направи и трета, само че тя би коствала от порядъка на 1 милион лв..
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР