По информация от разследване на Ройтерс, Илиас Сабиров, московски бизнесмен,

...
По информация от разследване на Ройтерс, Илиас Сабиров, московски бизнесмен,
Коментари Харесай

РОЙТЕРС: Как руски военни фирми заобикалят US ембаргото с помощта на български посредници


По информация от следствие на Ройтерс, Илиас Сабиров, московски предприемач, е доставял на съветските военни високопроизводителни компютърни чипове, създадени в Съединените щати от години.

След като през 2014 година, Русия завладя украинския полуостров Крим, държавното управление на Съединени американски щати стартира да постанова серия от нови наказания и надзор върху износа на Русия, в това число съществено ограничение на продажбите на такива чипове.

Но това не пречи на Сабиров да получи повече, съгласно управляващите на Съединени американски щати и обзор на Reuters на съветските митнически документи.

През пролетта на 2015 година на служебния адрес на Сабиров в Москва идва колет, съдържащ повече от 100 чипа памет, особено закалени, с цел да устоят на радиация и рискови температури – сериозни съставни елементи в ракетите и военните спътници – съгласно съветските митнически документи и федералното обвиняване на Съединени американски щати. Американските прокурори настояват, че чиповете „ rad-hard” са снабдени от компания в Остин, Тексас, наречена Silicon Space Technology Corp, или SST, само че са изпратени в Русия посредством компания в България, с цел да се избегнат законите за експорт на Съединени американски щати.

След като Русия стартира пълномащабна инвазия в Украйна през февруари, Съединените щати и повече от 30 други народи дадоха отговор с невиждани спомагателни наказания и ограничавания за експорт. Но историята за това по какъв начин американските чипове стигнаха от Тексас до Москва през 2015 година демонстрира по какъв начин сензитивните западни технологии към момента могат да се озоват в Русия макар строгия надзор на износа на Съединени американски щати.

Този роман за наказателното дело против Сабиров и двама български предприемачи, който остава отворен, съдържа нови детайлности от изявленията с представители на Съединени американски щати и няколко от основните настоящи лица, в това число двама бегълци. И показва провокациите на налагането на непоколебим режим за надзор на износа, изключително на по този начин наречените съставни елементи с двойна приложимост, които могат да служат както за цивилен, по този начин и за военни цели.

Схемата в Тексас и други наказателни каузи в Съединени американски щати, включващи чувствителни технологии, които се озоваха в Русия, прегледани от Ройтерс, разкриват верига от искащи снабдители, лицеви и подставени компании и подправени изказвания за експортни форми, че профилираните западни съставни елементи са предопределени за гражданска, а не за военна приложимост. Търсените елементи включват микроелектроника и прецизни принадлежности за съветската войска.

По време на война, сподели представителят на Министерството на защитата на Съединени американски щати Сю Гоф, чиповете, работещи с висок радиус, играят основна роля за връзките, разузнаването и наблюдението.

„ Придобиването на радиационно-втвърдяващи технологии от нападателни страни с нуклеарен потенциал, като Русия, може да ги насърчи, увеличавайки дестабилизацията на интернационалната сигурност “, сподели Гоф. " Следователно отбраната на тези чипове е извънредно значима за националната сигурност на Съединени американски щати. "

Днес напъните на Русия да заобиколи рестриктивните мерки на Съединени американски щати за военни и други чувствителни технологии се усилват, съгласно чиновници на следствията на вътрешната сигурност на Съединени американски щати. Специализирано звено от 25 американски анализатори за битка с разпространяването, чиято цел е да вижда подозрителни колета, измести единствения си фокус от Китай към Русия в края на февруари, споделиха чиновници на HSI.

Кремъл не отговори на въпроси по отношение на обвиняванията на Съединени американски щати, че употребява лъжливи схеми, с цел да заобиколи западните наказания и комерсиалните ограничавания. Русия по-рано определяше западните наказания като неприятелски акт.

Министърът на търговията на Съединени американски щати Джина Раймондо, която се срещна с украинския министър председател Денис Шмихал във Вашингтон на 21 април, сподели в изказване същия ден, че нейният отдел е „ лазерно фокусиран върху лишаването на Русия от детайлите и технологиите, от които се нуждае, с цел да поддържа своята военна машина. ”

Освен това лиши към пет години на американските управляващи да издигнат наказателни обвинявания и да наложат наказване.

Сабиров, както и двама български предприемачи, Димитър и Милан Димитрови, бяха упрекнати през 2020 година по обвинявания в незаконен експорт на чипове с rad-hard за Русия и пране на пари. А SST, който промени името си на Vorago Technologies през 2015 година, беше санкциониран с 497 000 $ предходната година от Бюрото по индустрия и сигурност на Министерството на търговията на Съединени американски щати в обособена акция за наложително осъществяване. Бюрото следи лицензите за експорт на артикули, които могат да се употребяват както за цивилен, по този начин и за военни цели.

Компанията от Тексас, която неведнъж е била предупреждавана от личните си юристи, че не може да доставя чипове с твърда работа в Русия без лиценз, призна, че от 2014 до 2019 година е била в скрит план с тримата мъже, с цел да направи тъкмо това. Ройтерс не можа да дефинира дали чиповете в последна сметка са били употребявани за военни цели. Прокуратурата на Съединени американски щати в западния окръг на Тексас отхвърли коментар.

В изказване Вораго сподели, че „ е и постоянно е бил зает с нулева приемливост да съблюдава всички закони на Съединени американски щати, в това число надзор на износа “. В него се споделя, че „ е изцяло съдействащо “ в следствията на Съединени американски щати и „ е приложи засилени процедури за сходство и образование, с цел да предотврати повтаряне “.

Компанията също по този начин съобщи, че е била „ съзнателно подведена, с цел да има вяра, че пратките отиват в България за потребление в Европа –за легален експорт. Тези клиенти предоставиха видимо годен документ за краен консуматор на Vorago, удостоверяващ, че крайният консуматор на продуктите на Vorago не е в Русия.

От Ройтерс показват, че не са съумели да потвърдят дали чиповете в действителност са употребявани за изработката на оръжия.

Сабиров отхвърля да е взел участие в схемата и твърди, че чипове от България в никакъв случай не са стигали до Москва.

Милан Димитров също отхвърля обвиняванията. Баща му Димитър Димитров не е открит за коментар.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР