По-голямата част от света продължава да не се справя в

...
По-голямата част от света продължава да не се справя в
Коментари Харесай

Корупцията води до увеличаване на насилието по света


По-голямата част от света продължава да не се оправя в битката с корупцията, като 95 % от страните са постигнали дребен или никакъв прогрес от 2017 година, сподели интернационалната неправителствена организация " Трансперънси интернешънъл " ( " Прозрачност без граници " ), представена от Асошиейтед прес.

Индексът за усещане на корупцията за 2022 година, който мери това събитие в държавния бранш съгласно специалисти и хора от бизнеса, също по този начин открива, че държавните управления, изпитващи усложнения с корупцията, нямат потенциала да пазят хората и има по-голяма възможност публичното неодобрение да прерасне в принуждение.

" Корупцията направи нашия свят по-опасно място. Тъй като държавните управления не съумяха да реализират прогрес в битката против нея, тя подклажда настоящето увеличение на насилието и споровете и заплашва хората на всички места ", съобщи директорката на " Трансперънси интернешънъл " Делия Ферейра Рубио. 

" Единственият метод страните да излязат от това положение е да работят интензивно за премахване на корупцията на всички равнища и да подсигуряват, че държавните управления работят за всички хора, а освен за малко на брой от елита ", добави Рубио.

Докладът класира страните по скалата от 0 (високо равнище на корупция) до 100 (ниско равнище на корупция). Най-ниско равнище на корупция се регистрира в Дания, като тази година тя получава 90 пункта. Следват Финландия и Нова Зеландия с по 87 пункта. Силните демократични  институции и зачитането на човешките права са причина тези страни да бъдат и измежду най-мирните в света, се споделя в отчета. 

Западна Европа продължава да е районът с най-голям резултат, само че някои страни там дават притеснителни сигнали за утежняване. 

Англия към този момент има 73 пункта - с пет по-малко от предходната година. Това е най-ниският ѝ резултат до момента.

В отчета на неправителствената организация се споделя, че редица кавги в разнообразни сфери - от държавните разноски до лобизма, както и разкритията за злоупотреби на министри, са хвърлили светлина върху плачевни дефекти в региона на политическата честност. Доверието на английското общество в политиката е намаляло до притеснително ниско ниво.

Държави като Швейцария, която получава 82 пункта, и Нидерландия, с 80 пункта, демонстрират признаци на спад на фона на опасенията от слабите механизми за контролиране на лобистката активност, макар че резултатите им остават високи спрямо останалата част от света.

Корупцията в Източна Европа продължава да е широкоразпространена, като някои страни в района означават исторически ниски нива. 

В отчета на неправителствената организация Русия изпъква като ослепителен образец за въздействието на корупцията върху мира и стабилността.

Инвазията ѝ в Украйна, която стартира преди близо година, мощно припомня за заканите, провокирани от корупцията и неналичието на отчетност на управляващите, показва " Трансперънси интернешънъл ". Клептократите в Русия, която има 28 пункта, са натрупали големи благосъстояния, заричайки се в преданост на президента Владимир Путин в подмяна на преференциални държавни поръчки и отбрана на икономическите им ползи, отбелязва организацията.

Преди началото на войната Украйна е имала 33 пункта, което е невисок резултат, само че пък е провеждала значими промени и е записала устойчиво усъвършенстване. Дори и след експлоадирането на военните дейности, Киев продължи да отдава приоритет на антикорупционните промени, счита " Трансперънси интернешънъл ". Нарушаването на естествените процеси обаче покачва рисковете и разрешава на корумпирани длъжностни лица да се обогатяват от фондове за възобновяване. По-рано този месец украински следователи показаха данни за хипотетично облагодетелстване от войната на няколко високопоставени представители на управляващите. 

Индексът за усещане на корупцията прави оценка 180 страни и територии. На дъното е Сомалия, която има 12 пункта. Следват Южен Судан и Сирия с по 13 пункта. 

Само измежду осем страни се регистрира усъвършенстване през последната една година, като измежду тях са Ирландия (77 пункта), Южна Корея (63), Армения (46) и Ангола (33).     

Индексът се изготвя от 1995 година и се пресмята въз основата на 13 разнообразни източника на данни, които отразяват възприемането на корупцията в обществения бранш от страна на предприемачи и специалисти от дадена страна. Сред източниците са Световната банка, Световният стопански конгрес и частни компании.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР