По-голямата част от министрите на седемте административни области в Мианма

...
По-голямата част от министрите на седемте административни области в Мианма
Коментари Харесай

Военните освободиха регионалните министри в Мианма

По-голямата част от министрите на седемте административни области в Мианма и първите министри на седемте щата бяха освободени през днешния ден, откакто преди ден бяха арестувани от военните, заяви почитан представител на военните, представен от организация Синхуа.

Вчера рано сутринта военните задържаха държавните водачи, първите министри на административните области и щатите и представители на централната изпълнителна власт от ръководещата Национална лига за народна власт.

Военният източник посочи, че през днешния ден сутринта е било позволено арестуваните районни министри и депутати от ръководещата партия да бъдат освободени.

Може да има разбъркване измежду районните министри, като бъдат назначени квалифицирани хора, сподели източникът.

От канцеларията на президента оповестиха изключително състояние за период от една година, а държавната власт беше предадена на главнокомандуващия на силите за отбрана след вчерашното задържане на държавните ръководители.

Военните оповестиха основни разбърквания в кабинета, в това число назначението на нови министри в 11 министерства и преустановяване на пълномощията на 24-ма зам.-министри.

Китай прикани през днешния ден интернационалната общественост "да не усложнява в допълнение обстановката " в Мианма. Призивът бе насочен преди незабавно съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, на което може да стане въпрос за наказания против тази страна след вчерашния боен прелом, съобщи Франс прес.

Китай има значими стратегически и стопански ползи, свързани с южната му съседка, и обичайно се отнася враждебно към намесите във вътрешните работи на страните и към интернационалните наказания, припомня организацията.

След като прикани през вчерашния ден страните в Мианма "да уредят своите различия " по законен и парламентарен път, китайското външно министерство прикани през днешния ден интернационалната общественост да спомага за политическа и обществена непоклатимост в тази страна.

Днес се чака Съветът за сигурност незабавно да заседава във връзка обстановката в Мианма; в същото време представителят на китайската дипломация Ван Венбин прикани "да се заобикаля изостряне на спора и в допълнение усложняване на обстановката ".

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън заплаши през вчерашния ден да възвърне глобите против Мианма, където военните взеха властта и арестуваха съществени цивилен ръководители на страната, в това число нобеловата лауреатка Аун Сан Су Чжи.

Медиите в Китай, следени от ръководещата компартия, се състезаваха през днешния ден в потреблението на евфемизми, описвайки ситуацията в прилежащата страна, като грижливо избягваха термина "държавен прелом ", отбелязва Агенция Франс Прес.

По мотив замяната на цивилни министри с военни организация Синхуа загатна за "съществено преустрояване в министерствата ".
Като цитира "експерти ", англоезичният в. "Глобал таймс " назова завладяването на властта от военните "корекция на дебалансираната конструкция на властта ".

Винаги подготвен да подлага на критика Съединени американски щати, националистическият ежедневник държи виновен за държанието на мианмарските военни някогашния американски президент Доналд Тръмп.

"С отхвърли да признае изборното си проваляне и насърчението, наподобява, на размириците в Капитолия Тръмп може да е послужил за образец на мианмарските военни ", написа "Глобал таймс ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР