По-голяма част от политическите сблъсъци са чисто театрални, обществените нагласи

...
По-голяма част от политическите сблъсъци са чисто театрални, обществените нагласи
Коментари Харесай

Юлий Павлов за Патриотите: Тези хора не могат да се траят. Коалираха се, за да влязат във властта

По-голяма част от политическите конфликти са чисто театрални, публичните настройки съвсем не се трансформират. Това сподели пред БНР социологът Юлий Павлов от Центъра за разбори и маркетинг.
Той се базира на сравнителни данни от декември предходната година до в този момент, които сочат, че ГЕРБ и Българска социалистическа партия губят по 2-2.5%, само че дистанцията сред двете огромни партии се резервира – към 4%. "ДПС събира остатъците от ДОСТ - гласоподавателите на Движение за права и свободи, които се бяха заблудили към ДОСТ.

Сега към този момент заблудените овце се завръщат към стадото, Движение за права и свободи се стабилизира на резултат към 8% и устойчиво заема третото място ", добави картината Павлов. Регистрира се оживление при остарялата десница:
"Демократична България " с към 2,3 %, виждаме и Съюз на демократичните сили и Движение "България на жителите " надлежно с 1,7 и 1,3, т.е., в случай че и те се обединят, те ще имат три %, значи още веднъж ще имаме два центъра в десницата. Все отново да отбележим, че ДБГ има един млад, приветлив водач - Димитър Делчев, Съюз на демократичните сили имат нов водач - Румен Христов (той е остарял седесар, само че за първи път застава отпред на партията), тъй че там, в остарялата десница, има още има какво да се разиграва и да се види кой ще надделее в този конфликт сред двете крила на десницата. "

Най-големият удар върху доверието в ръководещото болшинство си го нанесе самото ръководещо болшинство с приемането на поправките в Закона за приватизацията, съобщи пред "Хоризонт " Стойчо Стойчев, учител по политология в Софийския университет "Св. Климент Охридски ". Той назова поправките „ скандални “ и признати „ учебникарски, по всички типичен схеми за операция и лобизъм в неприятния смисъл “:

"По този метод ръководещото болшинство разрешава на президента Румен Радев да върне закона, да получи още една естрада и този път напълно заслужено, от която да подлага на критика непосредствено ръководещото болшинство, което в допълнение да ерозира доверието в него. /.../ Наистина с последните промени - без разискване, без какъвто и да било разбор, подарявайки милиони на този или на оня известни предприемачи, квалифицирани общо от медии, от общество като олигарси, болшинството единствено си нанесе доста огромен удар, от който в този момент мъчно би могло да се съвземе. "

Поддържането на високи равнища на политическо напрежение може да усили политическата незаинтересованост

Стойчев е на мнение, че острото опълчване и задържането на напрежението на високи равнища до изборите следващата година може да има съзнателно целен резултат да отблъсне гласоподаватели:

"Поддържането на това високо равнище на напрежение в един миг може да докара до прегряване, което да усили политическата незаинтересованост, може би това е търсеният резултат в последна сметка, тъй като когато по сходен метод българските жители биват отвращавани от политическия живот, действително политиците ги отблъскват от присъединяване в изборите. А когато присъединяване в изборите е ниско, делът на следения избор, на купения избор към този момент стартира да става от ден на ден решителен и определящ. Може би в действителност в последна сметка както Българска социалистическа партия, по този начин и от ГЕРБ търсят едно такова омерзение на хората, с цел да могат твърдите им електорати и клиантелните им електорати да вземат решение по-късно резултатите от изборите. На което в случай че ние като жители на тази страна се вържем и се подведем, бихме изгубили единствено ние, не и те. "

До огромна степен нервността в Странджа беше завъртяна около медийно обслужващата Българска социалистическа партия и президента Румен Радев, уточни Стойчев:
"Върху един действително действителен ветеринарно-медицински проблем се наду един голям политически балон, който докара до изостряне и опълчване в границите на самото общество, тъй като виждате сега, че хората в действителност са единни. Когато политиците съзнателно предизвикат към опълчване в границите на обществото, за да извлекат една или друга политическа полза, това в последна сметка е, не бих споделил антидържавно, само че то не е градивно в нито един смисъл и в нито една вероятност. "

Ако Валери Симеонов напусне ръководството, ще се откри кой да го замести

В разбора си по тематиката за несигурността в обединението Обединени патриоти и по какъв начин това ще повлияе върху кабинета, Юлий Павлов означи, че тази неустойчивост съпътства обединението от самото й начало. „ Тези хора не могат да се траят, не могат да се гледат. Нищо не се е трансформирало от този момент до момента. Тя ги сплоти желанието да влязат в Народното събрание и да вземат участие в ръководството. Това не се е трансформирало – те не престават да имат това предпочитание да вземат участие в ръководството, и нямат никакво желание да го напущат. Това е златният им късмет. Друг път няма да попаднат там ", посочи Павлов:

"Ако инцидентно Валери Симеонов (защото без значение от изстъпленията и шутовщините му, някак си здравият му разсъдък взима връх), в случай че въпреки всичко реши да напусне ръководството, нищо няма да последва. Това държавно управление има такава поддръжка, каквато никой различен не е имал, аз по тази причина споделих, че конфликтите са по-скоро театрални. Първо, със или без Валери Симеонов, останалите националисти да не са луди да напущат ръководството. Второ, Марешки, постоянно, каквото и да приказва, гласоподава с държавното управление. Трето, Движение за права и свободи, когато ножа опре до кокала и болшинството е застрашено - и те дават своята поддръжка. Опозиция е единствено Българска социалистическа партия, а пък и към Българска социалистическа партия се вършат жестове от ръководещите, за жалост в антиевропейска посока. Имам поради това, което стана оня ден в Народното събрание - нещо срамно.

ГЕРБ имаха една доста естествена декларация, призната за диалозите на върха в Европейски Съюз по отношение на миграцията. Българска социалистическа партия влезе с някакви идиотски оферти, антиевропейски, пристигна Бойко Борисов и накара своите депутати да ги прогласуват. Това имам поради - преценяват се с Българска социалистическа партия, само че не в смислените моменти, а в случаите, в които те се опълчват на Европа. "
Юлий Павлов предвижда, че на 27 юли, когато се чака решението на Конституционния съд по Истанбулската спогодба, "осем конституционни съдии ще си плюят на сурата и ще гласоподават, че е противоконституционна ", което по думите му "е смешно и тъпо ".

Нито една парламентарна мощ няма интерес от предварително преустановяване на мандата на Народното събрание

За Стойчо Стойчев Обединените патриоти нямат капацитета да разклатят властта. „ Единствено напускането на Валери Симеонов под някаква форма, следвайки модела, образеца на Радан Кънев от предходния парламент – незабавно загубата на неговата парламентарна поддръжка, на неговите депутати ще се компенсира с „ Воля “, които постоянно са били в това болшинство, въпреки и неофициално, и, несъмнено Движение за права и свободи, което постоянно поддържа кабинета ", сподели още Стойчев. "Така че до момента в който не свърши този развой на консолидация на електората на Движение за права и свободи, в това число и Движение за права и свободи ще желае да се резервира този парламент. Така действително, обективно, няма нито една парламентарно - показана сега партия, която да желае прекратяването предварително на мандата на Народното събрание, без значение какво приказват обществено. Единствените хора, които биха желали някакви предварителни избори, са извънпарламентарни сили като "Демократична България " или нещото към Слави Трифонов, което все още няма безусловно никаква организационна форма, тъй че даже и той сега няма подобен справедлив интерес за дестабилизиране на властта. "

Визията на Българска социалистическа партия за България, показана през вчерашния ден, е като курсова работа на първокурсник, акцентира Стойчо Стойчев: "Това са едни общи приказки, завързани в един сноп, хвърлени на някакъв уебсайт да се разискват. Не можеш да критикуваш общи приказки, общи формулировки. Някакви положителни мъглявини в бъдещето кой ще тръгне да ги подлага на критика? " Стойчев добави, че това са опити "на някакво висше неплодородие да се генерира убеждението, че има някаква действителна опция, до момента в който Българска социалистическа партия не са опция освен на ГЕРБ, а не са опция на нищо ".

Юлий Павлов счита, че това са неправилни придвижвания за привличане на твърдия електорат на Българска социалистическа партия, който по този начин и по този начин си е техен: "Те не вършат нито едно придвижване да се разширят в една по - центристка, по-пазарна посока. Това, което вършат, е в действителност олевяване, връщане към зрелия социализъм, някакви безумия. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР