По-евтин газ през ноември и повишаване на цената през декември,

...
По-евтин газ през ноември и повишаване на цената през декември,
Коментари Харесай

Енергийният министър: По-евтин газ през ноември, по-скъп през декември

По-евтин газ през ноември и повишение на цената през декември, може да се чака, поради идния отоплителен сезон. Това съобщи в студиото на Euronews Bulgaria служебният министър на енергетиката Росен Христов. На този стадий договаряния с Газпром не се водят.

В идващите два месеца доставките на газ са обезпечени, а цената за в този момент е в оптимални граници, съобщи енергийният министър Росен Христов.

 
За ноември цената е 166 лева, която сме пресметнали, с наклонност да се увеличи още малко. Декември като цяло цените световно вървят нагоре. След нова година се надявам да сме още по-спокойни, тъй като за 2023 година сме оповестили търгове за доставка за целия интервал.
За идната година се договарят спомагателни количества.

 
В момента договаряме цени, сред конкурентни предложения избираме най-хубавата. Разговори с Газпром за жалост няма, защото чакаме отговор от тяхна страна. Ние сме отправили нашите оферти и претенции, и за жалост този тайм навън от тяхна страна още продължава.
Министерството на енергетиката има готови няколко законопроекта, които са блокирани поради неналичието на работещ Парламент. Една от задачите е, да се вкара идентична цена за ток, парно и газ за крайния консуматор, както и две цени за електрическа енергия.

 
Ние имаме няколко законопроекта, които са подготвени да влязат за разискване и утвърждение, и законопроект за обезщетенията, защото сегашната скица не е оптимална и не подтиква обезщетенията за бизнеса и контролираната цена за крайния консуматор.
Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР