По думите му забраната у нас е дошла като следствие

...
По думите му забраната у нас е дошла като следствие
Коментари Харесай

Проф. Даскалов от ПП: Забраняването на вноса на някои украински стоки не беше много логично

По думите му възбраната у нас е пристигнала като разследване на решението на други страни. Според него България няма куража да взима такива решения. Забраняването на вноса на някои украински артикули не беше доста разумно, счита той и изясни:

 

" Имаме над 60 000 регистрирани аграрни производители. Това решение облагодетелства стотина от тях, останалите търпят негативите. Сега стои въпросът каква ще е цената на създавания фураж. Ако в този момент цената на фуража, който кравите ще изяждат, се увеличи, смятате ли, че цената на кашкавала ще пада или ще тръгне нагоре? Цената на фуража е 75% от себестойността да вземем за пример на млякото, месото, яйцата. Когато взимама такива решения, би трябвало да знаем какво идва по-късно. Ако задачата беше да облагодетелстваме една група от стотина производители и търговци на житни култури, от другата страна стои отглеждането на животни, за което ние към този момент се вайкаме какъв брой години ".

 

В предаването " Преди всички " проф. Даскалов беше безапелационен, че така не му оказваме помощ на отглеждането на животни да си взема решение проблемите. Той означи и различен аспект на казуса:

 

" Страхът у нашите производители е доста огромен. Страх от това - като надигнеш глас, по-късно да не се разправят с теб институциите ". 

 

Проф. Даскалов напомни думите на икономисти, които настояват, че задачата е най-малко за месец-два да се вдигнат цените и да се създадат спомагателни облаги. Според него обаче това няма да реши въпроса: 

 

" Месечно нашето отглеждане на животни закупува към 100-120 хиляди тона. За 2 месеца от тези 3,5 тона зърнени храни, които имаме, нашето отглеждане на животни ще поеме най-много 250 хиляди тона. Въпросът с реализацията на зърното отново си остава със същата страшна мощ. Ние свихме нашето отглеждане на животни до някакъв хигиеничен най-малко и има доста компликации да се развива прогресивно ".

 

Хората в този момент търсят жито на цена 46-48 ст., а предлагането е над 60 ст., акцентира той и съобщи, че тази огромна ножица би трябвало да се затвори.

 

" Министерството даде обещание да следи дали цените няма да хвръкнат нагоре. Ако това се случи, незабавно тези ограничаващи ограничения ще бъдат махнати ". 

 

Според него големият проблем в България е слънчогледът:

 

" Това е бизнес, който за предходната година е създал продукция за над 7 милиарда Цялото зърнопроизводство на България е за 2,5 млрд. Сега с цел да ударим един бизнес, който създава 7 милиарда, с цел да можем да дадем спомагателна облага на бизнеса със зърно - това е кон за кокошка ". 

 

По думите му не би трябвало да упрекваме румънците, че " надали не те са разграден двор ". Според него това са несериозни неща. Той посъветва хората в министерството да внимават какво приказват, тъй като Румъния е наш доста добър сътрудник. 

В умозаключение проф. Даскалов сподели:

 

" Европейски Съюз би трябвало да помогне на Украйна в тежката й борба. От друга страна ние сме ситуирани в Източна Европа. Тези потоци от храни, които идват от Украйна, ще минават през нас. За нас е значимо да имаме добър надзор, трафикът на украинско жито да минава, тъй че да доближава до последна дестинация - други страни. Това зависи от българската страна. Тя има какво да направи, тъй че да не се стига до една нелоялна конкуренция сред това жито и нашето. От друга страна стои отговотността и на нашите производители, да не слагат на колене отглеждането на животни в България. Тогава ние ще го усетим в нашите магазини. Накрая потребителите заплащат сметката ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР