По думите му, това е безусловен факт след законовите промени

...
По думите му, това е безусловен факт след законовите промени
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров: Най-безправният човек в България е главен прокурор с прекратен мандат

По думите му, това е категоричен факт след законовите промени от 2015 година, съгласно които Пленумът на Висш съдебен съвет има лимитирани правомощия, в които не влиза назначението на краткотрайно изпълняващ основен прокурор.

" Пленумът не се занимава с кадрова функционалност, с изключение на когато номинира и избира тримата висши магистрати. Освен това пък прокурорската гилдия не е лимитирана в избора си единствено сред заместниците на Иван Гешев ", сподели още проф. Киров. 

Според закона кандидатури могат да издигат най-малко трима членове от прокурорската гилдия, както и министърът на правораздаването.

Проф. Киров добави, че към този момент някогашният основен прокурор не може да апелира отстраняването си.

" Това е един от огромните парадокси на българската правова страна. Оказва се, че най-безправният човек в България е един основен прокурор с преустановен мандат. Нито може да апелира решението на Висшия правосъден съвет, нито може да нападна указа на президента, защото след подписването му той към този момент не е основен прокурор и няма кой да сезира Конституционния съд за противоконституционност на указа. Разбира се, Иван Гешев може да изиска да бъде възобновен на предходната си работа - прокурор във Върховната касационна прокуратура ", изясни някогашният парламентарен арбитър.

Според член 173, алинея 1 от Закона за правосъдната власт при предварителното преустановяване на мандата на един от тримата огромни в правосъдната система, Висш съдебен съвет има седем дни да открие нова процедура за избор.

Сред кадровиците обаче има такива, които са на мнение, че не те, а новият състав на съвета би трябвало да избере правоприемник на Гешев, написа правният уебсайт " Лекс ".

През последната седмица същата теза развиха и политици. Според тях новият основен прокурор би трябвало да бъде определен, откакто готвените промени в Конституцията станат факт. В Народното събрание се разискват разнообразни разновидности - или напълно да се отстрани фигурата на обвинител №1, или фрапантно да се понижат пълномощията му.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР