По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които

...
По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които
Коментари Харесай

К: Свят | Беларус започва изтегляне на мигрантите от границата, Полша отрича; Байдън иска разследване на цената на горивата

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.Подбора от събитията в България, които имат значение, може да прочетете.Най-важните бизнес вести -.

Беларус споделя, че е почнала евакуиране на мигрантите от границата. Полша споделя, че натискът се ускорява
Какво се случи? Беларуските управляващи са почнали да изтеглят мигрантите от граничния пункт с Полша " Кужница-Брузги ", настояват от Минск. От своя страна Ирак към този момент е почнал регистрацията за евакуационен полет, който би трябвало да води близо 400 души назад в родината им. Беларуските авиолинии Belavia към този момент не одобряват жители от Афганистан, Ирак, Ливан, Либия, Сирия и Йемен. Обичайно те пътуват от Ташкент, столицата на Узбекистан. Същевременно Полша твърди противоположното: че миграционният напън се ускорява и в сряда е имало общо 501 опита за прекосяване на границата.
Реклама
Защо това е значимо? Това е първа стъпка към развръзка след 10 дни ескалация на западната граница на Беларус поради скупчването на хиляди иракски мигранти, както и от страни от Близкия Изток и Афганистан. Тя обаче не взема решение въпроса за ориста на търсещите леговище, за които Западът упреква президента на Беларус Александър Лукашенко, че ги употребява като хибридно оръжие против Европейски Съюз и е основал цяла скица за докарването им през разнообразни летища, където могат да идват като " туристи ". Белият дом изиска следствие на цените на горивата Какво се случи? Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън изиска от Федералната комисия по търговия да проверява държанието на енергийните компании в страната. В писмо към ръководителя на комисията Лина Кан, Байдън написа, че " нарастват доказателствата за антипотребителски дейности от страна на петролните и газови компании ". Според Белия дом цените не престават да са високи за крайните клиенти, въпреки да има спад в цената на петрола. В писмото не се посочват имена, само че се показва, че " двете най-големи петролни и газови компании в Съединени американски щати " са на път да удвоят чистите си доходи по отношение на предкризисната 2019 година

Най-големите сдружения по пазарна капитализация са Exxon и Chevron. Байдън има и съответно предложение към огромните страни-потребители на горива: да пуснат внезапно огромна част от запасите си, с цел да смъкват осезаемо цените за крайните консуматори.

Защо това е значимо? Високите цени на горивата са и стопански, и политически проблем. Миналата година цената на петрола се срина, само че по-късно стартира бързо възобновяване, което докара до изключително високи крайни цени по света. Скокът пречи на икономическото възобновяване и също така основава електорални главоболия за ръководещите партии в другите страни, въпреки те да нямат опция да въздействат осезаемо на цената.
Снимка на деня Източник: Reuters Реклама
Арт апаратура върху катедралата в Дърам, Англия, по време на фестивала Lumiere Още значими вести от света Турската лира продължи да се срутва. Курсът към този момент е 11 лири за $. Централната банка в страната смъкна лихвата по депозитите с още 100 базисни пункта до 15%, до момента в който инфлацията е към този момент 20%. На процедура това е решение на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който упражнява пряк напън върху банката. Ердоган счита, че високите лихви пречат на икономическото възобновяване.

Групата " Тримата Амигос " още веднъж стартира постоянни срещи. Лидерите на Съединени американски щати, Канада и Мексико ще се спогодят за нови ограничавания за замърсяването с метан и дарения на ваксини против COVID-19, когато се срещнат в четвъртък за първи път от пет години, настояват висши чиновници на администрацията на Байдън. По времето на Доналд Тръмп срещите сред тримата президенти бяха прекратени.

Япония ще стартира да приема повече имигранти. Страната ще промени една от най-дългогодишните си политики: тази на необщителност за задгранични служащи и жители, които желаят да живеят в страната. Министерството на правораздаването разгласи, че от 2022 година задграничните жители, които работят в дадени промишлености - като земеделие, опазване на здравето и други, ще могат да остават в страната без краен период. Досега ограничаването бе от пет години, плюс неспособност фамилни членове да се реалокират дружно с служащите.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР