По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които

...
По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които
Коментари Харесай

К: Свят | Полша увеличава четири пъти войниците на границата с Беларус, Ердоган се отказа да гони посланици

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете.Най-важните бизнес вести -.
Полша усилва четири пъти бойците на границата с Беларус

Какво се случи? Полша подвига от 2500 на 10 хиляди броя на бойците, ситуирани в поддръжка на граничната работа, с цел да попречат на мигранти да минават границата с Беларус. Изявлението на полския министър на защитата Мариуш Блашчак идва след серия от произшествия по границата. Големи групи мигранти се пробваха да съборят телена бариера, издигната наскоро от полските управляващи.

Защо това е значимо? Хиляди мигранти, множеството от Близкия изток, пробваха да прекосят полско-беларуската граница от лятото насам. Европейски Съюз упреква беларуския президент Александър Лукашенко, че води поданици на страни от Близкия изток и Африка в Минск, след което ги трансферира през границите с Полша, Литва и Латвия като възмездие за наложените от Брюксел стопански наказания против неговия режим.

Няколко мигранти починаха при опит да прекосят външните граници на Европейски Съюз, а през уикенда двама бойци бяха признати в болница, откакто към 60 мигранти се пробвали да обхванат със мощ в Полша, замервайки силите за сигурност с камъни.

Варшава, която възнамерява да построи стена по границата си, наложи изключително състояние в региона, където мигрантите са в капан сред беларуските граничари и полските сили на реда.

Повечето мигранти, преминаващи полската граница, се насочват към Германия. След влизане в Полша те могат да изискат интернационална протекция. Докато чакат решение, което най-често е отвод, те се намират в охранявани центрове за чужденци.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Вечерни вести 2 Технологии 3 Образование 1 Икономика 2 Технологии 3 Градове 1 Технологии 2 Технологии 3 Компании
Ердоган се отхвърли да гони посланиците и избегна рискова ескалация със Запада

Какво се случва? Турция и 10 западни страни, измежду които Съединени американски щати, Германия и Франция, направиха крачка обратно, откакто опасността за изпъждане на посланици обтегна внезапно връзките и срина цената на лирата до рекордно ниско равнище. Президентът Реджеп Ердоган сподели в събота, че е наредил на външното министерство да разгласи посланиците за " личност нон грата ", откакто желаеха да бъде освободен предприемачът и човеколюбец Осман Кавала. Снощи обаче Ердоган се обърна към турските жители след съвещание на кабинета и часове откакто засегнатите посолства обявиха, че се придържат към правилата за невмешателство във вътрешната политика. По думите му дипломатите са получили " урок " и ще са по-внимателни.

Защо това е значимо? Много коментатори чакаха Ердоган въпреки всичко да не извърши заканата си поради рисковете, които тя основава. Изгонването на посланиците би обтегнало още повече връзките сред Турция и Запада и би основало евентуално най-големия раздор с Европа и Съединени американски щати, откогато Ердоган е на власт, и то в стопански сложен за страната миг и дни преди срещата на страните от Г-20 в Рим. На нея президентът се надява на нов опит за персонална среща с американския си сътрудник Джо Байдън. Още значими вести от света
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР