По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които

...
По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които
Коментари Харесай

К: Свят | Досиетата Pandora осветиха офшорните богатства; САЩ ще обвинят Китай, че не спазва търговската им сделка

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.Най-важните политически и стопански вести от деня може да прочетете.Подбрани пазарни и бизнес вести -.
Милиони документи от офшорни зони са изтекли като част от " Досиетата Pandora " Какво се случи: Общо 2.94 терабайта данни, или 11.9 млн. документи, изтекоха като част от " Досиетата Pandora " (Pandora Papers), третият масив от финансови данни от офшорни зони, след Panama Papers и Paradise Papers. Те разрешават следене на финансови транзакции и скрита благосъстоятелност.

Подобно на предходните масиви от данни, и Pandora Papers се популяризира от Международния консорциум на проверяващите публицисти (ICIJ). Те ще бъдат оповестени от разнообразни партньорски медии, измежду които Washington Post, BBC, Guardian и други Партньорската медиа за България е BIRD.bg, която към този момент разгласи, че в документите се съдържат данни за 200 българи.

Защо е значимо: В Pandora Papers става дума за офшорното благосъстояние на огромен брой политици, включително чешкия министър председател Андрей Бабиш, украинския президент Володимир Зеленски и бивия английски министър председател Тони Блеър. Изтичането на подобен вид документи дава опция за следене на офшорните финансови потоци, които се случват на мрачно и мъчно могат да бъдат засечени както от институции, по този начин и от публицисти.. Съединени американски щати ще обвинят Китай, че не съблюдава комерсиалната им договорка Какво се случи: Американският представител по комерсиалните съглашения Катрин Тай разгласи, че ще търси нов диалог с Китай, тъй като страната не извършва контракта, подписан през януари 2020 година по времето на президента Доналд Тръмп. Тогава двете суперсили стигнаха до договорка " фаза едно " с концепцията да има втори контракт, до какъвто не се стигна.

Тай добави, че не изключва да употребява нови мита против Китай, един от обичаните подходи на Тръмп, който беше необятно подложен на критика от бизнеса в Съединени американски щати.

Защо е значимо: Развитието по тематиката на процедура потвърждава, че външната политика на Съединени американски щати по отношение на Китай не се е трансформирала със промяната на администрацията при започване на тази година. Въпреки рецензията си във връзка с тази политика по време на предизборната акция предходната година, Джо Байдън не промени съвсем нищо по нея от встъпването си в служба насам. Така връзките сред Съединени американски щати и Китай остават обтегнати. През 2018 година, когато стартира комерсиалната война сред двете страни, пазарите минаха през дълъг интервал на турбуленции и висока волатилност. Изследователите Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутян получиха Нобеловата премия за медицина за 2021 година за откриването на рецептори за температура и досег в човешкото тяло
Източник: Nobelprize.org
Лауреатите " разпознават сериозни изчезнали звена в разбирането ни за комплицираната игра сред сетивата ни и околната среда ", изясни комитетът. Работата на двамата демонстрира по какъв начин топлината, студът и механичните сили могат да задействат нервните импулси, които " ни разрешават да възприемем околния свят и да се приспособяваме към него ". Новото знание се употребява за лекувания на голям брой болести и положения, в това число хронична болежка. Още значими вести от света: Япония избра нов министър-председател , Фумио Кишида, който от своя страна свика моментални избори, които ще се проведат на 31 октомври. Кишида е някогашен външен министър на страната. Преди свикването на изборите той сподели кабинета си, който включва голям брой доближени на някогашния министър председател Шинзо Абе.

Северна и Южна Корея възвърнаха връзката между тях , откакто преди два месеца Пхенян спря контактите със Сеул. Горещата връзка допуска два диалога сред страните всеки ден. Отношенията сред Южна и Северна Корея не престават да бъдат обтегнати.

Тайван разгласи, че близо 150 китайски самолета са минали над въздушното пространство на страната от петък насам. В неделя американското държавно управление изиска от Китай да спре " провокативните си дейности " над острова, който Китай счита за своя територия.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Свят 2 Политика 3 Политика 1 Свят 2 Политика 3 Коментари и разбори 1 Политика 2 Свят 3 Свят По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.Най-важните политически и стопански вести от деня може да прочетете.Подбрани пазарни и бизнес вести -.
Милиони документи от офшорни зони са изтекли като част от " Досиетата Pandora " Какво се случи: Общо 2.94 терабайта данни, или 11.9 млн. документи, изтекоха като част от " Досиетата Pandora " (Pandora Papers), третият масив от финансови данни от офшорни зони, след Panama Papers и Paradise Papers. Те разрешават следене на финансови транзакции и скрита благосъстоятелност.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети 0 0

Капитал Фейсбук Twitter
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР