По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които

...
По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които
Коментари Харесай

К: Свят | Последно договаряне на нови климатични цели; Македонският премиер Заев се отказа от оставките си

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени. Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете. Най-важните бизнес вести -. Държавите се борят да договорят нови климатични цели в последните дни на COP26
Какво се случи? На срещата на върха на Организация на обединените нации за климата страните се пробват да реализират единодушие по деликатния въпрос какъв брой скоро след края на COP26 ще показват нови цели за климата на Организация на обединените нации, откакто обещанията, направени до момента, се провалиха. Англия, Съединени американски щати и Европейски Съюз дружно с някои други желаят всички страни да излязат с нови цели до края на 2022 година Китай и други огромни страни обаче се съпротивляват на този ангажимент.

Защо това е значимо? Обединеното кралство като хазаин на COP има за цел да обясни въпроса, който е една от главните спънки в окончателните текстове, които ще обобщят заключенията на конференцията. Първата версия на тези текстове беше оповестена, като документът настоятелно приканва страните да преразгледат и засилят климатичните цели за 2030 година Акцентира се и върху нужното подкрепяне на страните да се оправят с последствията от изменението на климата и финансите за това. Текстът следва да претърпи обилни проверки, преди вероятно да бъде признат.
Какво е контрактувано до момента на COP26:
Повече от 100 международни водачи дадоха обещание да се оправят с обезлесяването до 2030 година, в това число Бразилия, където се намират тропическите гори на Амазонка. Съединени американски щати и Европейски Съюз оповестиха световно партньорство за понижаване на излъчванията на метан до 2030 година - намаляването на метана в атмосферата се преглежда като един от най-хубавите способи за бързо понижаване на световното стопляне. Над 40 страни се ангажираха да се откажат от въглищата - само че най-големите консуматори в света като Китай и Съединени американски щати не поддържаха съглашението. Бяха оповестени нови финансови начинания в поддръжка на разрастващите се страни, които по-бързо да се приспособяват към изменението на климата и да се оправят с вредите.
Македонският министър председател Зоран Заев се отхвърли от оставките си
Какво се случи? Партията на македонския министър председател Зоран Заев реши единомислещо той да не подава оставка нито като водач, нито като министър-председател. Решението беше взето късно нощес и идва преди вота на съмнение в Народното събрание в четвъртък. Заев разгласи, че ще подаде оставка и като министър председател, и като водач на СДСМ, откакто претендентът на партията му Петре Шилегов загуби кметския пост в Скопие от Данела Арсовска. Заев аргументира решението с желанието да се възстановява обстановката в страната. Той разясни, че става въпрос за краткотрайно отсрочване на оставките за да се опита да запази парламентарното болшинство в интерес на СДСМ.

Защо това е значимо? Водещата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ упрекна Заев, че не счита да се отдръпва. Заедно с албански партии водачът на партията Християн Мицкоски заяви, че е съставил болшинство, с което да смъкна Заев от власт, в случай че не се отдръпна самичък, само че една от тях се разколеба след мнения на един от депутатите им. Решението за отсрочване на оставката беше взето преди днешното посещаване на нидерландския министър председател Марк Рюте в Скопие. Рюте идва месец след срещата на върха на Европейски Съюз и Западните Балкани, когато се застъпи за македонската и албанската евроинтеграция и направи коментар срещу българското несъгласие.
Число на деня 4.5%
е достигнала инфлацията в Германия през октомври, което е най-високото равнище от август 1993 година Причина за растежа е мощният скок на цените на силата и резултатът от отпадането на намаленото Данък добавена стойност, разгласи Федералният статистически институт.
Още значими вести от светаЕвропейският съюз е покрай, ориентирани против към 30 физически и юридически лица, в това число външния министър и самолетна компания " Белавиа ". Четено Коментирано Препоръчвано 1 Неща 2 Политика 3 Банки и финанси 1 Неща 2 Политика 3 Строителство и парцели 1 Неща 2 Политика 3 Банки и финанси, сподели президентът Си Дзинпин преди виртуална среща с президента на Съединени американски щати Джо Байдън.
Парламентът на Гренландия одобри закон, който - едно от най-големите залежи на редкоземни детайли в света.
Снимка на деня
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР