По-добро възнаграждение в друга компания. Това е основната причина за

...
По-добро възнаграждение в друга компания. Това е основната причина за
Коментари Харесай

Защо служителите напускат? Причината не е само в заплатите

По-добро заплащане в друга компания. Това е главната причина за доброволното текучество на личен състав у нас през 2021 година Това излиза наяве след изследване и разбор от страна на ManpowerGroup България.

" Анкетата има за цел да проучва и разпознава главните фактори за непринудено и общо текучество на чиновниците в България по време на една турбулентна година, белязана от Covid-19 и финансова рецесия ", оповестяват от компанията.

В изследването са се присъединили 256 работодатели, опериращи в 14 бизнес бранша на територията на цяла България. А един от основните заключения е, че към 85% от всички допитани показват, че нарастването на доброволното текучеството в тяхната компания се дължи на предлагани по-добри условия и по-високи хонорари от страна на други работодатели.

" Глад " за ИТ експерти у нас, междинната заплата мина 4000 лв.

В идващите 5 години софтуерният отрасъл ще сътвори над 30 000 работни места, считат от БАСКОМ

Невъзможност за професионално израстване и спорове на личностно равнище са последващи две най-често срещани аргументи за напускането на доста чиновници през тази година. Съвсем малко са организациите, които означават, че доброволното текучество на личен състав има нещо общо с измененията, наложени от пандемията.

Повече от 30% от представителите на бизнеса у нас настояват, че отдел " Производство " търпи най-високи равнища на текучество през годината. Най-честа промяна на работното място се следи при позиции като оператор на машина, складов служащ или различен нискоквалифициран личен състав.

Тази година, както и предходната, бранш " Туризъм " също търпи високи равнища на текучество, както и сериозен отлив на експерти, които избират работа в напълно друга сфера.

" Трудната предвидимост в работата на засегнатите от Covid-19 сектори, най-много хотелиерство и ресторантьорство, покачват равнищата на текучество, както по насила поради намалелия размер на работа, по този начин и тъй като тези сфери са все по-малко атрактивни за претендентите за работа ", разяснява Мария Стоева - началник " Продажби и бизнес развиване " в компанията.
 Софиянци желаят заплата над 2000 лв. и работа от у дома
Софиянци желаят заплата над 2000 лв. и работа от у дома

Според данните на Агенцията по заетостта, нивото на записаната безработица в страната продължава да се намалява, като доближи нова рекордно ниска стойност от 4.9%

Доброволното овакантяване на работа е най-високо в областта на " Телекомуникации ", по-късно е измежду чиновниците в центровете за споделени услуги. Едва 3,33% от работещите в сферата " Здравеопазване " са избрали да сменят работното си място през миналата година.

43 на 100 от работодателите споделят, че общото текучество през 2021 година е по-високо от това през предходната година. А най-основната причина си остава заплатата.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР