По-директният контакт между прокуратурата и местната власт по места е

...
По-директният контакт между прокуратурата и местната власт по места е
Коментари Харесай

Гешев: Ако бях недосегаем нямаше да съм давал обяснения по сигнали над 30 пъти

" По-директният контакт сред прокуратурата и локалната власт по места е значим, тъй като съкратява пътя сред проблемите на жителите и решението им. Без него и за двете страни ще е по-трудно ", съобщи основният прокурор Иван Гешев при диалог с жители и представители на локалната власт в Търговище. 

Пред събралите се жители в постройката на общината на основният прокурор  посочи, че проблемите на хората в обособените региони са общи с тези на магистратите. " Прокуратурата не може да реши безусловно всички проблеми. Много от тях могат да бъдат решени само в случай че бъдат декларирани в точния момент ", счита той.

На срещата жителите сложиха пред основния прокурор редица въпроси, които по думите им са останали нерешени от правосъдната система.

" Ние не сме безгрешни, само че битката с престъпността зависи от работата на разнообразни органи. Министерство на вътрешните работи разкрива закононарушения, прокурорът управлява следствието, следователят или проверяващият служител на реда проверява, а съдът осъжда, законодателят пък прави законите. Те може да са качествени, може и да са некачествени ", отбеляза главният прокурор.

Иван Гешев бе запитан: " Как си обяснявате преекспонирането напоследък на въпроса за недосегаемостта на основния прокурор? ". Той отговори, че  тематиката от години се употребява за политически цели.

" Тези, които експлоатират политически тази теза, очевидно не са осведомени със личната си промяна от 2016 година Ако в миналото българският основен прокурор е бил недостижим, това е било през 90-те години. След тези промени, които се случиха в последните 20 години, в това число и с промени в Конституцията, обстановката е радикално друга. Ако бях недостижим, нямаше да съм давал пояснения над 30 пъти в разнообразни институции като ДАНС, КПКОНПИ и прокуратура по всевъзможни сигнали ", добави той.

Според него " не е промяна да махнеш основния прокурор, а да видиш кое не е вярно и да го промениш - другото е някаква персонална вендета "

Главният прокурор уточни, че резултатите от офанзивите против правосъдната власт и в частност против прокуратурата към този момент са налице.

" Стотици телефонни измами всеки месец, проведена престъпност като от 98-а година. Моето пояснение за тези офанзиви е, че някои политици, които споделят, че желаят правосъдната власт да е самостоятелна, в действителност желаят да я овладеят за постигането на някакви политически дивиденти. Докато аз съм основен прокурор, няма да позволи това ", заключи той. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР