По делото срещу орязания бюджет на съдебната властПленумът на Върховния

...
По делото срещу орязания бюджет на съдебната властПленумът на Върховния
Коментари Харесай

ВКС подкрепи искане на Гешев до Конституционния съд

По делото против орязания бюджет на правосъдната власт
Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) поддържа настояването на основния прокурор Иван Гешев до Конституционния съд (КС) за „ анулация “ на текста от Закона за държавния бюджет за 2022 година, с който се вземат 20 млн. лева от правосъдната власт, в частност – от прокуратурата. Това гласи мнението на Върховен касационен съд по дело № 5 на Конституционния съд.

Както писа „ Труд “, в средата на март Гешев нападна в Конституционен съд решението на депутатите от ръководещата Четворната коалиция да орежат бюджета на магистратите, което ще затрудни работата им, ще забави и даже провали каузи, тъй като няма по какъв начин да се покрият разноски за експертизи. Сред претекстовете му да изиска оповестяване на текста за противоконституционен бе и този, че законодателната власт протяга ръка над независимостта на правосъдната като приема бюджет, който не й разрешава да действа обикновено.

В мнението на Върховен касационен съд до Конституционния съд, подписано от зам.-председателя Евгени Стайков, се сочи, че упражняването на това пълномощие от Народното събрание с неразбираеми претекстове за „ … незабавно реформиране и преструктуриране… “ на прокуратурата - конституционно открит орган на правосъдната власт, основава предпоставки за съществено затрудняване, или на практика блокиране неговата работа заради незадоволително финансиране и има за последица накърняване независимостта на правосъдната власт като цяло. Върховните съдии показват, че „ бюджетът на правосъдната власт е обединен, а главната гаранция за нейната самостоятелност е обезпечаването на задоволително средства, обезпечени от страната в границите на цялата бюджетна година “.

Пълният текст на мнението -.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР