По данни на УНИЦЕФ най-малко 289 деца са загубили живота

...
По данни на УНИЦЕФ най-малко 289 деца са загубили живота
Коментари Харесай

УНИЦЕФ: Единадесет деца губят живота си всяка седмица в опит да пресекат централно-средиземноморския миграционен маршрут

По данни на УНИЦЕФ минимум 289 деца са изгубили живота си или са изчезнали тази година в опит да пресекат рисковия централно-средиземноморски миграционен маршрут от Северна Африка към Европа.

Това са близо 11 деца, които умират или изчезват всяка седмица в опит да намерят сигурност, мир и по-добри благоприятни условия.

По оценки на УНИЦЕФ от 2018 година насам към 1 500 деца са изгубили живота си или са изчезнали безследно, до момента в който са се опитвали да пресекат централно-средиземноморския миграционен маршрут. Това е 1 на всеки 5 деца от всички 8274 души, които са починали или изчезнали по маршрута – сочат данните от плана на Международната организация по миграция (МОМ) " Изчезнали мигранти ".
В България всеки ден хиляди деца, напуснали родните си страни, пресичат границите и рискуват живота си в търсене на сигурност и сигурност. От началото на годината 7 694 са молбите за интернационална протекция, регистрирани от Държавна организация за бежанците при Министерски съвет - 2 251 от тях са на деца, от които повече от половината (1 293) са на непридружени деца най-вече от Афганистан и Сирия.

По данни на УНИЦЕФ от януари 2023 година 11 600 деца или приблизително 428 девойки и момчета на седмица идват на крайбрежията на Италия от Северна Африка. Това е двукратно нарастване в съпоставяне със същия интервал на 2022 година, макар сериозните опасности за децата. По-голямата част от тях отпътуват от Либия и Тунис, откакто към този момент са подхванали рискови пътувания от страни в Африка и Близкия изток.

През първите 3 месеца на 2023 година 3000 деца – 71% от всички деца, идващи в Европа по този маршрут, са регистрирани като непридружени или разграничени от роителите или от законните си настойници, което ги излага на по-голям риск от принуждение, употреба и злоупотреби. Момичетата, които пътуват сами са изключително уязвими преди, по време и след каря на пътуването си.

УНИЦЕФ си партнира с Държавната организация за бежанците, общини и гражданското общество, с цел да обезпечи съответна протекция и грижи за непридружените деца. Заедно с нашите сътрудници сме подкрепили близо 850 непридружени деца в България от началото на 2023 година с правна помощ, достъп до информация по отношение на тяхното посланичество по член 25 ЗУБ и опция за събиране със фамилията им, както и с психо-социална поддръжка.

Пътят през централно Средиземно море се е трансформирал в един от най-опасните направления, пътувани от деца. Рискът от гибел в морето обаче е единствено една от многото нещастия, с които се сблъскват тези деца – от опасност и прекарване на принуждение, липса на обучение и благоприятни условия за бъдещето, нападения и задържане по време на имиграция или делене със фамилиите. Тези опасности се ускоряват поради лимитираните направления за безвредно напредване на децата, неналичието на достъп до протекция в директните страни по маршрута им и незадоволителни или мудни интервенции по търсене и избавяне.

В сходство със отговорностите по Международния закон и Конвенцията за правата на детето УНИЦЕФ приканва държавните управления да обезпечат по-добра протекция за уязвимите деца по море , в родните им страни, по директните направления и в крайните дестинации, към които пътуват посредством:

1. Спазване на правата и висшите ползи на децата в сходство със отговорностите по националното и интернационално право.

2. Осигуряване на безвредни и законни пътища за миграция и търсене на леговище за деца, в това число разширение на критериите, позволяващи събиране на семейство и увеличение на квотите за презаслеване на бежанци.

3. Подобряване на координацията при интервенции за търсене и избавяне, и обезпечаване на бързо слизане от кораба и настаняване на несъмнено място.

4. Укрепване на националните системи за протекция на детето, тъй че да могат да обгръщат и пазят децата в риск от принуждение и употреба, със специфичен фокус върху непридружените деца.

5. Подобряване на вероятностите за децата и младежите в техните лични страни на генезис и в страните, през които минават директно, посредством адресиране на споровете, климатичните опасности и разширение покритието на услугите за обществена протекция и опциите за децата да учат, с цел да печелят и да бъдат финансово самостоятелни.

6. Осигуряване на достъп до информация, с цел да могат да вършат безвреден и осведомен избор по отношение на опциите и заплахите при секване на интернационалните направления.

7. Включване и продължение на образованието на децата бежанци и мигранти и обезпечаване на достъп до здравни и други жизненоважни услуги.

УНИЦЕФ се обръща и към Европейския съюз с апел да се увери, че горепосоченото е включено в Пакта за миграцията и леговище на Европейския съюз, който е в развой на договаряне.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР