По данни на Националния център по заразни и паразитни болести

...
По данни на Националния център по заразни и паразитни болести
Коментари Харесай

Само 70% от децата са имунизирани срещу морбили

По данни на Националния център по заразни и паразитни заболявания към 70% от децата в България са ваксинирани против морбили. Това разгласи пред Българска национална телевизия шефът на центъра Тодор Кантарджиев. Уточни, че сега в прилежащите страни като Румъния, Сърбия и Северна Гърция има доста случаи на болестта. Дребната шарка върлува и в Европа - наранени са Германия, Франция и Италия.

През предходната седмица и здравното министерство прикани родителите да ревизират дали децата им са имунизирани. Ваксината е тривалентна и се слага за пръв път на 1 година, а по-късно се повтаря на 12 година, подсети Кантарджиев.

В Сърбия към този момент е регистриран един смъртен случай след болестта, а от началото на епидемията в Румъния са умряли 50 души.

Кантарджиев изясни, че проблем в тази ситуация са късните затруднения. Те всекидневно засягат централната нервна система и някои от тях са с тежка инвалидизация.

Експертът уточни, че чистият въздух е зложелател на морбилите и по тази причина предложи постоянно проветряване на пространствата, а децата под 1 година да не поддържат връзка с идващи от чужбина хора.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР