По данни на Financial Times около 2000 чуждестранни компании очакват

...
По данни на Financial Times около 2000 чуждестранни компании очакват
Коментари Харесай

Натрупа се опашка от около 2000 чуждестранни компании, които искат да напуснат Русия

По данни на Financial Times към 2000 задгранични компании чакат позволение от Министерството на финансите да продадат своите активи в Русия. Досега от 1400-те задгранични компании с доходи от най-малко 5 млн. $ годишно, единствено 206 напълно са продали съветските си дялове.

Изданието удостоверява, че към 2000 задгранични компании чакат заявките за продажба на активи в Русия да бъдат утвърдени от държавната Комисия за задгранични вложения. Тя обаче заседава три пъти месечно и преглежда не повече от седем заявки на съвещание. При това движение обработката на заявките на задграничните компании може да отнеме осем години.

В края на месец март Комисията реши, че би трябвало да се прави наложителна вноска в бюджета. Така да вземем за пример, при продажбата на активи с отстъпка, по-малка от 90%, тези компании би трябвало да внесат в националния бюджет най-малко 5% от пазарната им стойност. Ако отстъпката надвишава 90%, вноската би трябвало да бъде най-малко 10%.

Междувременно съветското държавно управление заяви, че е почнало работа по създаването на оферти за софтуерен суверенитет в региона на връзките, прогнозиране на търсенето на телекомуникационно съоръжение и обмисляне на осъществяването на тактиката, в това число обезпечаване на финансиране и контролиране на връзките и телекомуникациите. През ноември 2022 година Министерството на цифровите технологии разгласи, че Русия е постигнала дигитален суверенитет заради напускането на съвсем всички задгранични ИТ компании.

Но задграничните компании не престават да напущат Русия, като някои от тях просто изоставят своите активи в страната.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР