По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата

...
По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата
Коментари Харесай

Поскъпването на яйцата ще продължи около 2-3 седмици

По данни на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите цената на яйцата се е нараснала сред 30 и 50 на 100. Екипът на " Денят стартира " потърси аргументите за шоковото повишаване и прогноза докога ще продължи, преаде Българска национална телевизия.

Според ръководителя на Съюза на птицевъдите у нас Димитър Белоречков естествената цена на яйцата сега е до 30 стотинки за брой и всяка цена над тази е изкуствено повишена.Ние работим цяла година на ръба на себестойността, а себестойността е някъде към 15 стотинки без опаковка и без Данък добавена стойност, сподели той.

По думите му аргументите за рекордното повишаване са няколко - " по този начин наречената промяна на стадата ", обичайно по-голямото търсене на яйца в този сезон, сериозните катаклизми в Европа и в България и ликвидирането на към 100 000 птици поради фипронила и още 50 000 птици поради птичия грип, както и проблеми на производителите с комерсиалните вериги.

Димитър Белоречков направи прогноза, че до Коледа пазарът на яйца ще се възстановява.

В студиото на " Денят стартира " тематиката разяснява и Едуард Стойчев - някогашен ръководител на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите.

Според него българските производители на яйца имат потребност от поддръжка поради загубите, които търпят напоследък. Проблемите с фипронила пък са отворили голяма пазарна ниша в Европа, към която евентуално е ориентиран сега полският експорт на яйца.И колкото и да звучи неприятно за нашите производители очевидно, че Полша диктува цената на яйцата в България, сподели Стойчев.

Проверка демонстрира, че по стоковите тържища има " лек недостиг " на яйца, от което неотложно се възползват търговците и цената потегля нагоре, продължи специалистът.Не е страшна цената на едро. Проблем е какво доближава до нас като консуматори в магазинната мрежа, акцентира Стойчев.

По думите му " този пик в цената ще продължи към 2-3 седмици и цената ще се контролира още веднъж ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР