По данни на Агенцията по заетостта към момента регистрираните безработни

...
По данни на Агенцията по заетостта към момента регистрираните безработни
Коментари Харесай

Над 224 000 са регистрираните безработни в страната

По данни на Агенцията по заетостта все още записаните безработни в страната са малко над 224 000 души.

От общественото министерство регистрират, че към 22 декември посредством мярката 60/40, за поддръжка на бизнеса от следствията от ковид, са непокътнати близо 250 000 работни места в 11 000 предприятия.

Коронакризата пречупи позитивните тендеции в заетостта и безработицата, които се следиха от 2014 година насам, разяснява основният специалист от пазара на труда в КНСБ Атанаска Тодорова, представена от БНР: "Икономическата криза, провокирана от пандемията през 2020 година оказа мощно влияние върху пазара на труда и позитивната наклонност както в заетостта, по този начин и в безработицата за последните шест години, бе преобърната както в Европейския съюз, по този начин и в България. Най-силно наранени се оказаха групите хора, които са без подготовка и обучение, и въпреки това тези, които са били ангажирани във краткотрайна претовареност, в сезонна претовареност ".

Относно безработните без подготовка и компетентност у нас тя съобщи: "Тази група безработни е 52% от всички регистрирани безработни през актуалната година. Когато имаме пренасищане на пазара на труда с образовани хора, тези, които не са образовани, изпадат от пазара на труда. Той ги изхвърля. Всеки шеф избира който наеме, да може да чете инструкциите, които ще му бъдат дадени в ръце, а не някой да му ги чете ".

До момента пик на безработицата беше регистриран през май, когато записаните в Бюрата по труда надвишиха 295 000 души.

Очакванията на Агенцията по заетостта са средногодишният брой на записаните при сюжет за бързо възобновяване на секторите "Хотелиерство и ресторантьорство " и "Преработваща индустрия " да е 253 000 души, а при положение, че това не се случи, се чака броят им да нарасне до 274 000 души.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР