По-дългите горещи сезони ще увеличат сезонния прозорец за разпространение на

...
По-дългите горещи сезони ще увеличат сезонния прозорец за разпространение на
Коментари Харесай

Глобалното затопляне ще донесе епидемии, пренасяни от комари

По-дългите горещи сезони ще усилят сезонния прозорец за разпространяване на заболявания
Учените предизвестяват, че до края на века повече от половината от популацията на света може да бъде изложено на риск от заразяване с заболявания, излъчени от комари, измежду които са малария и денга, предава ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Експертите споделят, че в идващите няколко десетилетия епидемиите от комари, провокирани от световното стопляне, ще се разпространят в елементи от Северна Европа и други райони на света.

Данните на английската Агенцията за здравна сигурност демонстрират, че импортираните случаи на малария през предходната година са надхвърлили 2000 за първи път от повече от 20 години. В отчета се показва, че през 2023 година в Англия, Уелс и Северна Ирландия са доказани 2004 случая на малария след пътешестване в чужбина. През 2022 година броят им е бил 1369.

Британските здравни управляващи считат, че това нарастване е обвързвано с възобновяването на маларията в доста страни и с увеличението на пътуванията в чужбина след отпадането на рестриктивните мерки за пандемията.

По света броят на случаите на денга, докладвани на Световната здравна организация (СЗО), се е нараснал осем пъти през последните две десетилетия - от 500 000 през 2000 година до над пет милиона през 2019 година, отбелязва ДПА.

В Европа комарите, които придвижват денга, са навлезли в 13 европейски страни от 2000 година насам, като през 2023 година се следи локално разпространяване на заболяването във Франция, Италия и Испания.

Изследователите настояват, че до неотдавна заболяването денга е била лимитирана до тропическите и субтропическите райони, защото ниските температури убиват ларвите и яйцата на комарите.

" Глобалното стопляне, дължащо се на климатичните промени, значи, че векторите на заболяванията, които придвижват и популяризират малария и денга, могат да намерят дом допълнително райони. Огнищата се появяват в региони, където хората евентуално не са развили имунитет, а системите за публично опазване на здравето са неподготвени ", споделя Рейчъл Лоу, професор в Каталунския институт за научни проучвания и напреднали изследвания в Испания.

" По-дългите горещи сезони ще усилят сезонния прозорец за разпространяване на заболявания, пренасяни от комари, и ще благоприятстват експлоадирането на все по-чести епидемии, с които е все по-сложно да се оправим ", добавя тя.

Изследователите настояват, че в случай че световното стопляне се ограничи до един градус по Целзий, то популацията, изложено на риск от малария и денга, може да се усили с още 2,4 милиарда души до 2100 година спрямо интервала 1970-1999 година, отбелязва ДПА.

Те предвиждат, че в случай че актуалната траектория на въглеродните излъчвания и повишаването на популацията се резервира, до края на века 4,7 милиарда души ще бъдат наранени от денга и малария.

Сега откривателите създават способи за прогнозиране на това по кое време и къде могат да зародят епидемии, като употребяват данни от наблюдението на заболяванията и данните за изменението на климата.

Заключенията са показани на конгрес в Барселона, Испания.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР