По-дълги арести по дела за организирани престъпни групи, както и

...
По-дълги арести по дела за организирани престъпни групи, както и
Коментари Харесай

Прокуратурата предлага по-дълги арести по дела за организирана престъпност

По-дълги арести по каузи за проведени незаконни групи, както и по-дълъг период за специфични разследващи средства по тези следствия.

Това са част от предложенията за законодателни промени на прокуратурата, за които оказва се от отчета за активността на държавното обвиняване за 2017 година, който беше публикуван от пресцентъра на институцията. От него се схваща, че през предходната година има нарастване на записаните закононарушения, само че за сметка на това е спаднала разкриваемостта им.

От отчета оказва се, че импортираните обвинителни актове по глава " Престъпления срещу реда и публичното успокоение ", в която са и текстовете за проведените незаконни групи през 2017 година са били 914. В предложенията за по-дълго задържане не е конкретизирано с какъв брой желаят от държавното обвиняване да усилят ареста на упрекнати в този тип закононарушения.

Данните на прокуратурата демонстрират, че настояванията за потребление на специфични разследващи средства (СРС) са се нараснали доста през миналата година.

Сред другите промени в законодателството, които прокуратурата са за по-малки санкции пpи caмoпpизнaния нa oбвиняeмия. Освен това те оферират да се планува опция за налагане на по-малки санкции за подсъдими, които са съдействали за разкриването на закононарушения, освен по делата, по които са упрекнати, само че и по други процеси.

От държавното обвиняване предлагат и отпадането на наказателна отгoвopнocт зa пpoвoĸaция ĸъм пoдĸyп. Тези оферти не са подкрепени с претекстове и аргументация. Сред тях както във всеки отчет има и хрумвания за декриминализация на разнообразни незаконни сформира или заменянето на някои от плануваните санкции с административни наказания. В отчета за 2017 година измежду предложенията са за текстовете за корист с доверие, за работодателите, които одобряват на работа ненавършили 18 години лица, за продавачите, които мамят за тежестта на предлаганите артикули, и други.

Прокуратурата предлага да се обсъдят още промени, свързани с обезпечаване на задоволителен достъп на потърпевшия до материалите по настоящо и завършило следствие при постановяване на отвод да се образува досъдебно произвеждане след предварителна проверка; при привършване на производството без привличане на обвинен и при наранено от действието лице, което не е претърпяло съставомерни вреди.

В отчета се предлага още да се премисли института на образуването на досъдебното произвеждане с оглед условието за авансово съществуване на задоволително данни и връзката му с института на предварителната инспекция.

С цел по-независимо и независимо следствие на деянията на полицейско принуждение прокуратурата предлага да се премислят разпоредбите за подсъдността, само че не оказва се с каква тенденция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР