По-бедните държави по света могат да бъдат изправени пред икономическа

...
По-бедните държави по света могат да бъдат изправени пред икономическа
Коментари Харесай

К. Георгиева: По-бедните държави могат да стигнат до икономическа катастрофа без помощ от богатите

По-бедните страни по света могат да бъдат изправени пред икономическа злополука, в случай че богатите страни не се съгласят да усилят напъните си, ориентирани към облекчение на задълженията. Това съобщи ръководещият шеф на МВФ Кристалина Георгиева, представена от Ройтерс и БНР.

В взаимна обява в интернет дружно с шефа на отдела за тактики и политики на фонда Джейла Пазарбашиоглу, Георгиева показва, че към 60 % от страните с невисок приход са във висок риск от дългов стрес. В обявата се споделя, че при някои от тях може да се стигне до стопански срив, в случай че кредиторите от Г-20 не се спогодят за преструктуриране на отговорностите и преустановяване на обслужването им до момента в който това се случи.

През предходната година 20-те най-богати стопански системи оповестиха самодейност за краткотрайно заледяване на заплащанията от страна на бедните страни, доста от които имаха компликации и преди пандемията, само че тя изтича в края на 2021 година. Напредъкът по различен сходен проект, ориентиран към изцяло облекчение на дълговата тежест на бедните страни, пък е доста муден.

Авторите на обявата считат, че този проект би трябвало да бъде усъвършенстван. Те предизвестяват, че 2022 година ще бъде изпълнена с доста повече провокации, поради предстоящото стягане в областта на интернационалните финанси.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР