По-бавният темп на енергийния преход ще доведе до по-голямо търсене

...
По-бавният темп на енергийния преход ще доведе до по-голямо търсене
Коментари Харесай

Търсенето на петрол в света ще достигне пик след 2030-а според най-големия търговец

По-бавният ритъм на енергийния преход ще докара до по-голямо търсене на нефт след 2030 година Това предвижда най-големият самостоятелен търговец на нефт в света Vitol Group.

" Търсенето на нефт ще се повишава още няколко години, преди да доближи плато ", разяснява основният изпълнителен шеф на Vitol Ръсел Харди на Международната енергийна седмица в Лондон, представен от Reuters.

Общото търсене на нефт в международен мащаб, природен газ и въглища също се чака да доближи своя връх по-късно отпредвиденото, тъй като енергийният преход напредва по-бавно, в сравнение с се смяташе, съгласно изпълнителния шеф.

Прогнозата на Vitol за пиковото търсене на нефт е няколко години по-късно от Международната организация по енергетика, която предвижда по-бърз енергиен преход и упорства към този момент половин година, че световното търсене на нефт ще доближи своя пик преди 2030 година Според Агенцията търсенето на всички изкопаеми горива - петрол, природен газ и въглища се чака да доближи своя връх преди 2030 година, което подкопава причините за увеличение на вложенията в изкопаеми горива.

Vitol обаче твърди, че през последните месеци енергийните пазари са се трансформирали и пикът на петрола няма да настъпи това десетилетие.

Промяната пристигна след растежа на лихвените проценти, проблеми във веригата на доставки и ниска възвръщаемост за планове за възобновими енергийни източници, както и социална реакция против някои държавни управления, които постановат по-скъп избор на потребителите за доставки на сила.

Повечето анализатори и банки предвиждат пиково търсене на нефт при започване на 2030 година, както счита Vitol.
 Европа внезапно усили покупките на нефт
Европа внезапно усили покупките на нефт

Какви са аргументите за това

ОПЕК вижда устойчиво търсене даже в дълготраен проект. Глобалното търсене на нефт се прави оценка на към 116 милиона барела дневно през 2045 година, което е нарастване с 6 милиона барела дневно спрямо предходната оценка от 2022 година

ОПЕК чака световното търсене на нефт да нарасне с над 16 милиона барела дневно сред 2022 година и 2045 година, от 99,6 милиона барела дневно през 2022 година до 116 милиона барела дневно през 2045 година

Индия ще се очертае като водещ мотор на растежа на международното ползване на нефт, съгласно ОПЕК и някои анализатори и капиталови банки.

Причината - мощният стопански напредък на Индия в средносрочен проект ще увеличи търсенето на нефт.

ОПЕК съобщи, че Индия ще бъде мотор на растежа на търсенето на нефт до 2045 година, като чака да добави 6,6 милиона барела дневно към търсенето на нефт до тогава.
 Пазарите на нефт не се движат и цените са заседнали. Въпреки това търговците наливат пари в пазар, който не върви
Пазарите на нефт не се движат и цените са заседнали. Въпреки това търговците наливат пари в пазар, който не върви

В момента суровият нефт WTI се търгува за 73,4 $ за барел

Пиковото търсене на нефт няма да се случи до 2030 година, споделя ОПЕК. Фактори, предотвратяващи пиковото търсене на нефт през това десетилетие ще са по-бързата индустриализация в разрастващите се страни и появяването на по-голяма междинна класа в тях, разширението на транспортните услуги, съгласно генералния секретар на ОПЕК.

" Все отново суровият нефт и сродните артикули участват непрекъснато в нашето всекидневие, обезпечават ни жизненоважни ежедневни артикули и оказват помощ за енергийната сигурност и достъп до сила по един наличен метод ", счита Ал Гайс.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР