По-бързи реформи, отваряне на пазарите и нови преговори между Сърбия

...
По-бързи реформи, отваряне на пазарите и нови преговори между Сърбия
Коментари Харесай

Булката не се подготвя активно за сватбата. Лидерите на ЕС обсъдиха бъдещето на Западните Балкани

По-бързи промени, отваряне на пазарите и нови договаряния сред Сърбия и Косово. Това са част от изискванията, които водачите на Европейския съюз (ЕС) заложиха за присъединението на страните от Западните Балкани по време на среща в албанската столица Тирана.

Събитието се организира в понеделник в границите на така наречен Берлински развой , основан през 2014 година за да поддържа Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Северна Македония и Сърбия в процеса по присъединението им към Европейски Съюз.

Срещата на върха идва скоро след сред Сърбия и Косово, както и на фона на в Украйна и на сред Израел и палестинската паравоенна формация Хамас .

Събитието откри ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той прикани страните от Западните Балкани да покажат готовността си за присъединението към Европейски Съюз, като приложат нужните за това промени.
 Шарл Мишел в Тирана
По-рано албанският министър председател Еди Рама сподели, че Западните Балкани и Европейски Съюз са като младоженка и жених и че „ младоженецът “ Европейски Съюз не идва. В отговор Мишел сподели че „ булката не се приготвя интензивно за сватбата “.

Според ръководителя на Европейския съвет присъединението на страните от района към Европейски Съюз, почнало преди 20 години , се развива прекомерно постепенно. до 2030 година

По време на срещата председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен сподели, че някои браншове на единния европейски пазар би трябвало да се открият към страните от Западните Балкани.

По думите на Фон дер Лайен обаче това не е задоволителна мярка и самите страни би трябвало също да отворят пазарите си едни към други.
 Урсула фон дер Лайен
Всички промени, които са нужни за тази цел, ще бъдат подкрепени със средства от Европейски Съюз, добави председателката на Европейска комисия и сподели, че към този момент са готови вложения на стойност 30 милиарда евро .

„ Само в случай че работим дружно, Западните Балкани ще отидат там, където им е мястото, в сърцето на Европейски Съюз “, сподели още Фон дер Лайен.

И Мишел, и Фон дер Лайен настояха Сърбия и Косово да се върнат към договарянията и разговора.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц се включи в срещата на върха, като прикани страните от Западните Балкани да се причислят към Европейски Съюз допустимо най-скоро.
 Лидерите на Европейски Съюз и Западните Балкани в Тирана, 16 октомври 2023 година
Президентът на Франция Еманюел Макрон също трябваше да участва на събитието, само че анулира пътуването си поради във Франция, оповестена след убийството на преподавател предходната седмица. Престъплението беше несъмнено като ислямистка офанзива.

Берлинският конгрес е самодейност на някогашната канцлерка на Германия Ангела Меркел за доближаване на Европейски Съюз и Западните Балкани.

Всички шест страни, за които става въпрос, се стремят към еврочленство, само че се намират в разнообразни етапи от процеса по присъединение., следвана от Сърбия. Косово още чака статут на претендент за участие, а Босна и Херцеговина получи подобен.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР