По 60 часа нальот са имали двамата загинали пилоти Венцислав

...
По 60 часа нальот са имали двамата загинали пилоти Венцислав
Коментари Харесай

Разбилият се самолет край “Граф Игнатиево“ не е набрал достатъчна скорост

По 60 часа нальот са имали двамата починали водачи Венцислав Дункин и Петко Димитров, заяви служебният боен министър. Според Атанас Запрянов това е задоволително за подготовката им. Данните от черната кутия на разрушилия се в " Граф Игнатиево " " L-39 Албатрос " към този момент са предадени, както на прокуратурата и следствието, по този начин и на инспекторите в министерството на защитата, които проверяват злополуката.Запрянов съобщи, че откакто станат ясни резултатите, твърдо ще има административни и кадрови ограничения.
Прочетете още
В Чехия са съумели да смъкват всички данни от тъй наречените " черна кутия " на авариралия " L-39 Албатрос " и няма изгубена информация от съдбовния полет, в който живота си изгубиха водачите Венцислав Дункин и Петко Димитров.

" Черната кутия " е положението на самолета, връзката сред водача и наземния надзор, ръководителите на полета. Прокуратурата обаче ревизира доста повече детайли, тъй че освен " Черната кутия " и нейния разбор ще ни даде задоволително информация, с цел да вземем решение. ", изясни служебният министър на защитата Атанас Запрянов.

Според източници на БНТ от данните в " черната кутия " може да се допусна, че злополуката е станала по време на осъществяване на комплицирана фигура наречена " кубинска осморка ", като самолетът не е съумял да набере задоволително скорост при сериозно ниска височина на полета преди отвесно издигане. Тази версия се удостоверява и от самостоятелни специалисти.

" Има един миг в тоя полет, в който по необясними аргументи естествената траектория е нарушена и по-късно обстановката става извънредно сложна, с цел да се излезе от снижението на самолета ", разяснява някогашния боен водач проф. Димитър Недялков.

Българска национална телевизия научи още, че един от основните за проверяващите моменти е да открият дали и по кое време наземния началник на полета е наредил прекратяване на комплицираната маневра. Той е имал цялостната информация за височина, скорост и данни от машината, както и образен контакт със самолета

" Това е преценка на екипажа. Разбира се, от земята могат да бъдат подавани команди, това е към този момент въпрос на следствие, защото когато приказваме за човешка неточност в такава обстановка, се наблюдават дейностите на всички свързани с реализиране на този полет. Говорим за инженеро-технически състав, осигуряващ състав, управление на полети. И несъмнено екипажа, който е в кабината и извършва самия полет ", сподели проф. Недялков.

" Аз за това съм разпоредил да се ревизират и други процеси на организация, на обмисляне, на подготовка, на осъществяване и на разбор на треноровъчните полети доста по-рано, в сравнение с е денят на " Отворените порти ". Т.е. ние започваме и ревизираме някои неща, които са ставали в базата, на равнище тип въоръжена мощ, с цел да получим комплексната картина ", изясни вътрешният министър.

Събраните досега данни сочат, че авариралият аероплан е бил механически изправен и на този стадий няма събрани доказателства за зародил механически проблем по време на съдбовния полет.

" В случая имаме обстановка, в която инструктурите имат задоволително нальот. Миналата година над 100 часа, тази година към 60 часа. Имаме изправен аероплан, само че желая да знам цялата картина ", добави министърът.

Според военния министър от резултатите ще зависят и решенията, които следва да се вземат.

" Твърдо ще има, ще има ограничения, административни и кадрови ограничения от моя страна. В взаимозависимост от резултата и отчета, който проверяващия екип на прокуратурата ще даде и моята работна група, която сме назначили " сподели още Запрянов.

Не е ясно обаче по кое време ще бъдат подготвени всички предоставени от прокуратурата експертизи, с цел да стане ясно кой е отговорен за злополуката.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР