По 50 000 лв. първоначално ще получат олимпийските спортни федерации

...
По 50 000 лв. първоначално ще получат олимпийските спортни федерации
Коментари Харесай

Финансиране за всички спортни федерации: по 50 хил. за олимпийските, по 20 хил. за неолимпийските |

По 50 000 лева в началото ще получат олимпийските спортни федерации и по 20 000 лева - неолимпийските по новата Програма за финансиране на спортните федерации. Това заяви министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов на конференция за доклад във връзка наближаващия завършек на мандата му като длъжностен министър.

За първи път всички федерации ще имат средства, а не както до момента - единствено към 44 федерации да получават пари от ММС. Предвидили сме и по-голям бюджет за 2022 година спрямо 2021 година, добави той. Всяка федерация ще получи в началото сума, регламентирана в програмата. След това по избрани критерии ще се пресмятат точки и на база резултатите ще получат още средства.

Кузманов сподели, че е удовлетворен от свършеното през последните 8 месеца в ММС.

В бюджет`2021 не доближиха парите за наградите на олимпийците. Осигурихме ги напълно с отпуснатите 3 милиона лв. от Министерския съвет. Вдигаме три пъти наградите на параолимпийците от 2022 година Тази година за тях сме планували спомагателни награди, които ще бъдат раздадени тази седмица, сподели Кузманов. С решение на Министерски съвет спортното министерство е получило още 1 030 000 лева, раздадени в допълнение на федерациите, с цел да завършат годината. С приоритет са преведени на федерациите по зимни спортове, от които чакаме положително показване на Зимните олимпийски игри в Пекин. Кузманов е оптимист за него.

Проверки

В момента текат редица инспекции в спортното министерство. Само Национална агенция за приходите вършат 15. Една е завършила, 7 ще завършат до 2 седмици, останалите 7 не престават. Одитирано е сдружението „ Сердика спортни парцели “ и до дни ще стартира одит в „ Национална спортна база “ и „ Академика 2011 “. В ММС има и 3 инспекции от Сметна палата. Чакат се доклади от Българския състезателен тотализатор, само че занапред Кузманов е явен: " Не ми харесва по какъв начин работи в случай, че е единственият състезател на пазара ".

Служебният състезателен министър предложи да се спре течът на пари посредством семейства на международни и европейски шампионати у нас. Той заяви, че има създадена скица и не обособени федерации да организират тези надпревари, а ММС, която ще остави на наследника си. „ Има федерация, която получава пари за домакинство на 14-годишни, а друга, която организира за мъже и дами, да не получава нищо ", уточни спортният министър.

Идната седмица ММС ще предложения за поредна среща представители на ЦСКА за изчистване на отговорностите за използването на стадион „ Българска войска “ и базата в Панчарево. „ 98% от отговорностите към „ Сердика спортни парцели “ са от ЦСКА. Това не може да продължава и по най-бързия метод би трябвало да стартира излекуване на сдружението “, предизвести Кузманов.

За администрацията в ММС сподели, че там работели доста способени експерти, само че " малко тромаво ". В последните месеци обаче разбрали, че работят за страната и българския спорт.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР