Пловдивско семейство заведе съдебна битка срещу Комисията за защита на

...
Пловдивско семейство заведе съдебна битка срещу Комисията за защита на
Коментари Харесай

Пловдивчани водят съдебни битки заради поставени камери на кооперация, съседите не били доволни

Пловдивско семейство заведе правосъдна борба против Комисията за отбрана на персонални данни. Причината – наставление да отстранен камерите, инсталирани на дома им.

Мъжът и дамата живеят в Лондон, само че имат апартамент на втория етаж в дребна кооперация на улица „ Георги Войтех” – пресечка на улица „ Капитан Райчо” в Пловдив. В същата постройка, на партерния етаж живее и майката на мъжа – 90-годишна жена с първа група неработоспособност. Те сложили камери на кооперацията, с цел да могат да следят старата жена, защото живеят отдалечено и не са в положение навреме да й окажат помощ, в случай че нямат опция за директно видеонаблюдение на парцела ѝ. Друга причина за слагането на камерите е защитата на автомобил и каравана намиращи се в двора на кооперацията.

В обсега на видеокамерите от едната страна попадали част от улица „ Георги Войтех” дружно е прилежащите към нея тротоари, както и елементи от прилежащи здания, паркинги и други обществени места. Друга камера заснемала подстъпа към входа на постройката, като хващала и входа на прилежащата постройка. Третата камера обхващала част от прилежащия към постройката двор, който бил с неразбираема благосъстоятелност и за който се води правосъдно дело. В обсега на една от камерите попадат и елементи от улица „ Георги Войтех”, прилежаща постройка и паркинг. На забележими места в постройката имало сложени табели, които осведомят и предизвестяват за осъществяваното видеонаблюдение.

Две от камерите сложени на постройката били от охранителна компания, а в хода на делото било открито, че другите две не работят.

Видеозаписите се съхранявали в персоналния компютър на фамилията в Лондон и автоматизирано се изтривали след 10 дни, в реда на записване.

Жители от кооперацията, живеещи на последния етаж, не били удовлетворени от поставените камери и подали сигнал до Комисията за отбрана на персоналните данни. КЗЛД сезирали Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи, прокуратурата и Община Пловдив за сигнала и подхванали инспекция.

След повече от 3-годишно протакване на делото заради ред аргументи, пловдивският Административен съд реши, че някои от камерите би трябвало да бъдат препозиционирани по подобен метод, че да не обгръщат улицата и прилежащия парцел, а да бъдат ориентирани към мястото, където живее старата родственик на притежателите. Освен това, мъжът и дамата са наказани и да заплатят на Комисията за отбрана на персоналните данни, по 100 лв., представляващи юрисконсултско заплащане.

Тоест, в случай че се чудите дали е разрешено да си сложите камери в частен парцел, в случай че в периметъра им на снимане попадат общински пространства и непознато имущество, отговорът е - изрично не. На процедура, никой няма право да сложи под наблюдаване паркинга пред дома си, гаража си и входовете, в случай че не е сключил контракт с охранителна компания, която да е записана като оператор на персонални данни. Другият вид е самото домакинство да бъде записано като оператор персонални данни, с цел да има опция да прави видеонаблюдение.

Снимка: Илюстративна
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР