Пловдивско-ирландската ученическа рок банда Конгал“ записа първия си сингъл Призракът

...
Пловдивско-ирландската ученическа рок банда Конгал“ записа първия си сингъл Призракът
Коментари Харесай

Пловдивски ирландци възпяха призрака на Живков

Пловдивско-ирландската ученическа рок тайфа „ Конгал “ записа първия си сингъл „ Призракът на Живков “ (Zhivkov`s Ghost). Песента към този момент е оповестена в Youtube.

„ В парчето се пее за натиска, на който са подложени интелигентните хора по време на комунизма, само че хората, в случай че се вслушат в думите, ще осъзнаят, че не става дума единствено за урок по история. Посланието е настоящо и през днешния ден, макар че режимът се е трансформирал (поне привидно) “, споделя вокалистката на групата Мейв-Ашлинг Мак Гонегал.

Текстът гласи: „ Сърцата им са червени, душите им сиви. Те откраднаха предишното. Похитиха и днешния ден. Превърнаха светлината в горест. И несъмнено, ще изядат и утрешния ден. Обичаме, трудим се, жънем и сеем, само че духът на Живков няма да ни пусне “.

Ядрото на „ Конгал “ са брат и две сестри: Мейв-Ашлинг Мак Гонегал - вокал, Бренос-Камен Мак Гонегал - бас китара и контрабас, Ева-Фей Мак Гонегал - цигулка и вокали. И тримата са възпитаници в Музикалното учебно заведение под тепетата, надлежно в 12., 10. и 8. клас. „ Ние сме ирландци-филибелии, тъй като татко ни е ирландец, а мама - пловдивчанка “, акцентира Мейв-Ашлинг, която свири и на арфа и взе участие в концерти на Симфоничния оркестър на Пловдивската опера. Автор на текста на „ Призракът на Живков “ е бащата Брендан.

Името Конгал идва от келтския господ на хаоса, който е и в основата на фамилното им име - едно от най-старите в Ирландия. Текстовете на песните им са най-вече повлияни от келтската митология, а някои имат обществен темперамент. Техен създател е бащата Брендан Мак Гонегал. „ Тъй като сме типичен музиканти, музиката ни значително е повлияна от класическата, както и от типичен рок, психиделик, джаз и не на последно място - келтски фолклор. Затова я нарекохме келтски джаз. Колкото до нас, когато не сме на учебно заведение, живеем в Ирландия - на брега на Атлантическия океан “, добавя Мейв-Ашлинг.

Наскоро групата се снабди с нови попълнения - Ивайло Жеков - тромпет, Явор Ангелов - флейта, Стоил Божилов - барабани, и Никола Лулов - китара.

Тези дни „ Конгал “ завършиха със фотосите на своя първи клип към „ Pax Romana “ и работят интензивно по издаването на албум. Песента е с по-класически детайли, извършва се от цигулка, контрабас и вокал по претекстове от грегорианското песнопение Dies Iraе. Трима от музикантите - китаристът, басистът и барабанистът, си имат още една група „ Snade “, в която свирят пънк и скоро ще издадат първия си сингъл.

Най-малката сестра Ева-Фей тази седмица пък завоюва конкурс за млади цигулари в Пловдив и стипендия от Министерството на културата. Осмокласничката свири на цигулка от 6-годишна под управлението на Анелия Сталева.

Страстта на ирландците-филибелии към сериозната музика Мейв-Ашлинг изяснява по следния метод: „ Чисто и просто обичаме музиката. Главната цел е да ни доставя наслаждение, а останалото не е значително “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР