Пловдивският районен съд осъди пловдивска онлайн медия заради публикуването снимки

...
Пловдивският районен съд осъди пловдивска онлайн медия заради публикуването снимки
Коментари Харесай

Медия ще плати 4600 лв. на жертва на Валиумния изнасилвач заради публикувана снимка -

Пловдивският областен съд осъди пловдивска онлайн медия поради публикуването фотоси на нараненото тяло на жена, жертва на обезчестяване. Снимките са били предоставени от самата жертва само на полицията, която е и евентуалният източник, дал ги нерегламентирано на медиите.

За случая оповестява Българският хелзинкски комитет (БХК).

През 2019 година една от жертвите на така наречен, която е непозната гражданка, съобщила за осъщественото по отношение на нея закононарушение, като изпратила мейл до българската полиция. Извършителят с това название е нидерландски жител на име Йохан Стелингверф, обвиняем за две закононарушения, осъществени в България – блудничество и обезчестяване. След като осведоми за случилото се, потърпевшата напуща България.

Имейлът ѝ съдържа с изключение на изложение на това, което ѝ се е случило, и фотоси на пострадванията по тялото ѝ, които сама е снимала с телефона си. Някои от фотосите демонстрират ясно коя е тя, както и голи елементи от тялото ѝ, по които има ясни следи от удари и порезни рани. Тези фотоси потърпевшата изпратила единствено на полицията.

Няколко месеца по-късно, след ареста на Стелингверф, дамата разглеждала вести за случая в българските онлайн медии и попаднала на личните си фотоси, а дружно с тях били посочени и нейни персонални данни.

Подобни изявления тя разкрила в доста български онлайн издания, както и в една нидерландска медия. Изпратила незабавно писма на всички медии, на които намира контакт, като показала категорично, че не е давала единодушието си за публикуването на тези фотоси, нито за разкриването на самоличността ѝ. Някои медии незабавно свалили фотосите ѝ, включително и наказаната пловдивска медия.

Нидерландската медия ѝ дала отговор, като изпратила извиненията си и я уведомила, че е добила фотосите точно от пловдивската медия, които уверили нидерландските си сътрудници, че точно това е желанието на жертвата, защото тя желала фотосите да послужат като предизвестие към други евентуални жертви.

В делото пред съда пловдивската медия не оспорва, че е разгласила без единодушието на дамата фотосите ѝ дружно с персоналните ѝ данни. Самата потърпевша показва, че прочувственото ѝ положение мощно се е влошило по-късно и изпитва усеща на беззащитност, яд и меланхолия и към момента се опасява, че ще бъде разпозната и в родната си страна.

„ Този случай е индикативен за сериозното пренебрежение, което някои български институции и медии имат към персоналния живот на хората “, разяснява адв. Адела Качаунова, шеф на програмата за правна отбрана на Българския хелзинкски комитет, представлявала жалбоподателката по делото. „ Макар самото делото да не съставлява правна или фактическа трудност, значителният въпрос, който остава без отговор, е за какво фотосите, изпратени единствено до полицията, са стигнали до медиите. На последващо място, без значение от източника на фотосите, журналистическата нравственос изисква да се ревизират източниците на информация и да се подхожда с грижа и внимание, когато една обява би могла в допълнение да повреди жертва на закононарушение “, декларира още адв. Качаунова.

Пловдивският областен съд присъжда на потърпевшата обезщетение в размер на 4606 лева и разходи по делото в размер на 1400 лева Решението на съда не е обжалвано в законовия период, заради което е влезнало в действие.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР