Пловдивският митрополит Николай отслужи благодарствения молебен за 90-ия рожден ден

...
Пловдивският митрополит Николай отслужи благодарствения молебен за 90-ия рожден ден
Коментари Харесай

Дядо Николай отслужи молебен за юбилея на княгиня Мария Луиз...

Пловдивският митрополит Николай отслужи благодарствения молебен за 90-ия рожден ден на княгиня Мария Луиза в храм-паметник „ Св. Александър Невски “, съобщи кореспондент на „ Марица “.

Специално за мотива от Америка дойде самата юбилярка, която е сестра на Симеон Сакскобургготски. Тя пристигна в София дружно с децата и част от внуците си, с цел да означи празника в родината си. Царят пък беше в компанията на дъщеря си княгиня Калина и фамилията ѝ.  



Както „ Марица “ писа, неговата брачна половинка кралица Маргарита, която на 6 януари навърши 88 години,  не съумя да участва на юбилея, защото се възвръща след интервенция на потрошена става.

Храма препълниха и стотици царисти, останали правилни на Симеон Втори през годините. Сред присъстващите на благодарствения молебен бяха Огнян Герджиков, Милен Велчев, Соломон Паси, Борислав Великов, Минчо Спасов, Меглена Кунева, Анелия Мингова, Милена Милотинова, Светослав Спасов и доста други.





Да уважат събитието пристигнаха още водачът на АБВ Румен Петков, депътатът от ГЕРБ Радомир Чолаков и дипломати като Стефан Тафров и Елена Поптодорова.  



В началото на словото си след молебена дядо Николай се обърна към княгиня Мария Луиза с думите: „ От мига на вашето раждане и светото ви кръщение вие сте в обятията на Светата Православна черква и на българския народ. И до през днешния ден е по този начин! “.



Митрополитът напомни с каква наслада и екстаз бяха посрещнати у нас княгинята и майка ѝ Йоанна при завръщането им след измененията. Той се изрече ласкаво и за Симеон Втори с прочувствени думи: „ Много добре знаем какво направи Негово Величество за българската страна и народ, знаем за неговите старания да сме част от фамилията на европейските нации, по какъв начин оказа помощ да бъде преодолян печатния ерес в БПЦ. Негово Величество постоянно е казвал какъв брой сте близка на сърцето му, знаем, че сте му давала положителни препоръки “, обръщайки се към княгинята. Той я помоли да подари на децата и племенниците си по един български молитвеник, на който да напише " За да приказва с Бога " на български и да ги предложения да споделят всеки ден дружно с нея по една молитва за България.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР