Пловдивският квартал Столипиново“ пак е готов да посрещне английския престолонаследник,

...
Пловдивският квартал Столипиново“ пак е готов да посрещне английския престолонаследник,
Коментари Харесай

Чакат пак Чарлз в „Столипиново“, но вече като крал

Пловдивският квартал „ Столипиново “ отново е подготвен да посрещне британския престолонаследник, само че този път като крал. „ Ако знаех каква е процедурата по протокол, бих пратил съболезнователно писмо за загубата на кралица Елизабет “, сподели Асен Карагьозов. 

В момента той ръководи Фондацията за районно развиване „ Рома “, която през ноември 1998 година бе хазаин на визитата в махалата при гостуването на принц Чарлз в Пловдив. Баща му - ръководителят на организацията и ромски водач Антон Карагьозов, умря предишното лято от коронавирус.

Нека минат коронацията и траурът в Бъкингам, пък в случай че има предпочитание кралското семейство, дано пристигна отново да ни посети, сподели Асен Карагьозов. Има защо да си поговорят и за нови планове на организацията, и за проблемите в квартала, пък и в целия свят.

Освен височайш посетител, „ Столипиново “ си имаше за малко и своята принцеса Даяна. Но единствено няколко години. Днес родената при започване на новия век девойка към този момент се споделя Евгения, а до прекръстването й се стигна, откакто родителите й Живка и Вълчо грубо се наскърбиха на принц Чарлз.

Злополучната история на ромската Пепеляшка, която по този начин и не стана царкиня, не приключи със женитба като в приказките, а таман със женитба стартира. По време на визитата на сегашния крал на Англия – тогава принц Чарлз, през ноември 1998 година в Пловдив програмата го води в „ Столипиново “. А с цел да види напълно от близко по какъв начин се живее там и що за нрави имат локалните престолонаследникът участва на ромска женитба.

След цялата медийна врява кралската персона си отпътува по живо, по крепко. Откъде да знае какво ще бъде продължението? Година по-късно Вълчо написа писмо до Чарлз благодарение на най-начетените от фондация „ Рома “ отпред с ръководителя й по това време Антон Карагьозов.

Уважаеми принц Чарлз, споделям се Вълчо Атанасов. Сигурно не ме помните поради многото си срещи по света. Живея в най-бедния квартал на Пловдив - „ Столипиново “.

На 7 ноември 1998 година Вие присъствахте на сватбата ми, която съответства с Вашето посещаване в България. След това ми се роди щерка, която кръстих на безконечната Ви починала Даяна, прочели в канцеларията за формалната преписка на кралското семейство. А от плика изпаднала и фотография на столипиновската невръстна принцеса. „ Има същите очи като на починалата “, хвалел се навсякъде татко й.



Даяна от " Столипиново " с родителите се през декември 2000 година, когато фамилията си замени писма с Бъкингамския замък. Снимка: Атанас Кънев

Вълчо взел адреса от „ интернета “. От локалната ромска фондация му помогнали да натъкми думите. Таткото обяснил, че живее в разрушено общинско жилище без канализация и осветяване. И отправил гореща молба: „ Помогнете ми, ще Ви бъда до края на живота си доста признателен, другояче сме обречени на крах “.

По това време целият квартал му се присмивал на мераците да си написа с принца. „ Нали щеше да ви оказва помощ, пък нищо не даде “, подкачали Вълчо комшиите. " Чарлз да не ти е руско другарче ", занасяли го пък българите.



Само след месец обаче в гетото дойде отговор от Англия. „ Принцът доста ми благодарява, че получил фотография на Даяна. Съжалява, че не може да помогне, тъй като давал помощи на целия свят, само че единствено на фондации, описа тогава Вълчо. Така рухнаха очакванията на домочадието му да получи апартамент за Даяна. И си остана на осмия етаж на ул. „ Крайна “ в блок, в който асансьор няма, всички стъкла на стълбището са избити, а никой не помни в миналото въобще да е имало осветяване.

Първите си стъпки Даяна направила в стая 3 на 4 метра – единствената, в която може да се живее. Останалите са без тапети, с изтръгнати контакти.

Понеже водата не се качва по-нагоре от петия етаж, мъкнели оттова за къпане. А за пране на бебешките дреши 23-годишната тогава майка Златка нарамвала бохча и ходела у майка си в прилежащия блок, откъдето след това се прибирала с цялостен леген.

Вълчо бил известно време защита в локалния клон на „ Социално подкрепяне “. Обаче напуснал и в махалата е по-известен като таксиметров водач.

Само 300 марки ми трябват за едно ново „ Тико “ и да си оправя живота,

надявал се дълго на някой превод от Бъкингам. И като все не идвал, отново седнал да написа писмо, обаче тоя път напряко на госпожа Холуей, чийто автограф седял паралелно до парафа на Чарлз в първия отговор от Англия. „ Жена е, повече ще се трогне “, разчитал таткото. „ Трогнат съм и удивен от човечността на Негово превъзходителство принц Чарлз. Но насладата ми се помрачава от здравословното положение на Даяна “, съчинили заедно най-грамотните в махалата.  И зачакали отново отговор.

После фондация " Рома " прати приветствено писмо и за сватбата на принц Чарлз с Камила.

" Очаквахме от него да ни подари един апартамент или някаква сума, да остане за всички времена ", споделя със страдание Вълчо. И като вместо помощ получил единствено общителни думи, решил един път за постоянно да тегли чертата на връзките с кралското семейство. Така столипиновската Даяна стана Евгения.

Вълчо към момента живее в " Столипиново " и кара такси легално, само че през днешния ден не се мяркаше на " стоянката " в края на ул. " Ландос ". Местните настояват, че фамилията му е в чужбина. Евгения към този момент е омъжена, а по-малкият й брат е младеж.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР