Пловдивският апелативен съд реши да остави на държавата още един

...
Пловдивският апелативен съд реши да остави на държавата още един
Коментари Харесай

Пловдивският апелативен съд остави Ески джамия на държавата


Пловдивският апелативен съд реши да остави на страната още един мюсюлмански храм, за който Мюсюлманско вероизповедание – София претендираше за благосъстоятелност. Съдът удостовери решение на Старозагорския областен съд, с което отхвърля да върне правата за благосъстоятелност над " Ески джамия ".

Припомняме, че храмът в Стара Загора бе разгласен за монумент на културата от национално значение през 2013 година След реституция по план за малко над 2 млн. лв. през 2011 година тя отвори порти като единствения Музей на религиите в страната.

Джамията е неповторима, защото това място във вековете е било средище на разнообразни култури и религиозни практики за дълъг интервал от време - от края на 10-и в. пр.н.е. до края на 19-и в. Към днешна дата апелативните съдии одобряват, че не е открито, че Старозагорската мюсюлманска вероизповедна община е станала притежател на постройката " Ески джамия " и дворното място и че те са били отнети в интервала 1944 година – 1989 година. Поради това Мюсюлманско вероизповедание също не може да придобие правото на благосъстоятелност върху тях по силата на правоприемство. " Дори парцелът да е бил лишен нелегално, неговото предопределение е дотолкоз значително променено, че към този момент не съществува действително до размерите, в които е бил лишен ", показват от съда.

Поради богатата си история и културно-историческа стойност още от 1927 година, обвързвана освен с мюсюлманската вяра, само че и с християнската, защото в основите ѝ са открити елементи от средновековна християнска черква – Ески джамия следва да задоволява трайно просветителните и културните потребности на всички български жители.

Магистратите обосновават решението си с това, че постройката би трябвало да е за общо прилагане, затова остава обществена държавна благосъстоятелност. Решението предстои на обжалване пред Върховния касационен съд. В края на предходната година Пловдивският апелативен съд разгласи реението си и за карловската Куршум Джамия, която дефинитивно бе върната на Общината. Казусът към парцела се точи близо десетилетие. Желанието на мюсюлманската общественост и Главно мюфтийство за собствеността върху " Куршум джамия ", старозагорската Ески джамия, кюстендилската " Фатих Мехмед " джамия и други исторически здания из цяла България станаха причина за десетки митинги.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР