Пловдивският апелативен съд отмени решението на окръжните магистрати в Пазарджик

...
Пловдивският апелативен съд отмени решението на окръжните магистрати в Пазарджик
Коментари Харесай

Замениха ефективната присъда с условна на бившия антимафиот, прегазил 7-годишната Моника

Пловдивският апелативен съд анулира решението на окръжните магистрати в Пазарджик и размени ефикасната присъда на бившия чиновник на бранш " Борба с проведената престъпност " Владимир Панайотов, който блъсна и умъртви 7-годишната Моника на пешеходна пътека в село Братаница, с условно наказване. 

43-годишният обвиняем получи на първа инстанция присъда от 4 година и 8 месеца " отнемане от независимост ". 

Трагедията се случи на 19 юли м.г., когато антимафиотът карал по служебна задача лек автомобил " Шкода ", благосъстоятелност на ОД на МВР-Пазарджик. Около 11,30 ч. Владимир Панайотов наближил Братаница и навлязъл по основен път II-84. При ограничаване на скоростта от 50 км/ч в обитаемото място, лидерът се движел с не по-малко от 73,30 км/ч по двупосочен сектор с непрекъсната линия и в зоната на деяние на пътен знак - идна пешеходна пътека с ширина 4,20 метра, допълват от прокуратурата.

Поради тази причина в дясната лента колите се движели постепенно и спирали. В нарушаване на разпоредбите полицейският чиновник управлявал автомобила в лявата лента с превишена скорост и изпреварил чакащите коли. През това време по пешеходната пътека прекосявали две деца.

Полицаят бил на 40 метра преди нея, в рисковата зона за прекъсване, когато забелязал пешеходците. Поради високата скорост на придвижване той не съумял да спре в точния момент и блъснал преминаващата по пътеката 7-годишна Моника С. След удара автомобилът минал 14 метра, качил се на левия тротоар и спрял. Детето изхвърчало напред и наляво и паднало на пътното платно.

Според здравната експертиза момичето е умряло от тежка гръбначно-мозъчна и опорно-двигателна контузия.

Трагедията провокира необятно публично неодобрение, като в продължение на месец се проведоха бдения с гледище за обективна присъда.

В началото на април т.г. Окръжният съд в Пазарджик постанови, че някогашният антимафиот би трябвало да лежи в пандиза 4 години и 8 месеца. Присъдата обаче бе обжалвана и през днешния ден апелативните магистрати промениха наказването на 3 години " отнемане от независимост " с 4-годишен изпитателен период. Мотивът е, че гибелта на детето на пешеходната пътека е породена по несъобразителност.

Решението обаче не е дефинитивно. Прокуратурата към този момент разгласи, че ще го стачкува пред Върховния касационен съд в законовия 15-дневен период.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР