Пловдивският апелативен съд отмени присъдата на бившия полицай Владимир Панайотов

...
Пловдивският апелативен съд отмени присъдата на бившия полицай Владимир Панайотов
Коментари Харесай

Народът ще побеснее! Отмениха присъдата на полицая, прегазил и убил 7-г. Моника

Пловдивският апелативен съд анулира присъдата на някогашния служител на реда Владимир Панайотов от Пазарджик, блъснал и умъртвил 7-годишната Моника на пешеходна пътека в село Братаница. Магистратите върнаха делото на първа инстанция за наново разглеждане.
Пазарджишкият областен съд призна Панайотов за отговорен, че на 19 юли по несъобразителност е предизвикал гибелта на детето, до момента в който ръководи служебния си автомобил. Бившият чиновник на ГДБОП получи 4 години и 8 месеца затвор, а книжката му беше отнета за 6 година
Владимир Панайотов апелира пред апелативните магистрати в града на тепетата, които трансформираха наказването в 3 години условно, а лишаването от право да ръководи МПС беше понижено от 6 на 4 година Новата присъда беше върната за преразглеждане от Върховен касационен съд.
Наказателното произвеждане в първоинстанционния съд е протекло по реда на съкратеното правосъдно разследване, като подсъдимият е признал виновността си и се е съгласил да не се събират доказателства за тези обстоятелства. Пловдивският апелативен съд откри, че са позволени отстраними основни нарушавания, които не могат да бъдат отстранени от въззивната инстанция. Основното е, че обвинителният акт не дава отговор на условията – той страда от непълноти по отношение на мястото и метода на осъществяване на закононарушението. Наблюдаващият прокурор не е обяснил в каква посока се е движила колата на Панайотов, посоката на придвижване на пресичащите деца и разположението им на пътя, предава Лупа.
Според пловдивските съдии в обвинителния акт липсва ясно декларирана теза къде е настъпил ударът и че това е станало на пешеходна пътека. Това по-тежко наказуемо събитие участва в диспозитивите на обвинителния акт и на присъдата единствено цифром, само че не е изписано и словесно, че ударът е станал на пешеходна пътека. Освен това някогашният служител на реда е предаден на съд за нарушаване на член от Правилника за използване на Закона за придвижването по пътищата, който регламентира придвижване по автомагистрала.
Апелативните магистрати считат, че Окръжният съд в Пазарджик е следвало да откри посочените пороци на обвинителния акт, да приключи правосъдното произвеждане и да върне делото за отстраняването им. Вместо това е разгледал делото и постановил обжалваната присъда, в която е привнесъл минусите на обвинителния акт.
Решението на Апелативния съд е дефинитивно и не предстои на митинг и обжалване.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР