Пловдивският апелативен съд отмени изцяло решение на Окръжен съд -

...
Пловдивският апелативен съд отмени изцяло решение на Окръжен съд -
Коментари Харесай

Съдът разпореди Куршум джамия в Карлово да остане публична общинска собственост

Пловдивският апелативен съд анулира напълно решение на Окръжен съд - Пловдив от 2013г., с което собствеността на " Куршум джамия " в Карлово, е била върната на Мюсюлманското вероизповедание. Това оповестиха от пресцентъра на Съдебната палата.
Още по темата
Апелативните съдии одобряват, че до 9 септември 1944 година парцелът е бил благосъстоятелност на Карловската мюсюлманска вероизповедна община, приемник на която е Мюсюлманското вероизповедание. След това, парцелът е лишен без правно съображение и придобива статут на обществена общинска благосъстоятелност, което е спънка за реституирането му на Мюсюлманското вероизповедание.

Имотът е придобил статут на обществена общинска благосъстоятелност по силата на закона, защото по проекта от 1998 година теренът е предназначен за зеленина, което благоустройствено мероприятие е и осъществено посредством оформянето на зелени площи с алеи и пейки за отдих. Намиращата се в терена " Куршум джамия " е предопределена за трайно облекчаване на културните потребности на популацията на Карлово и покрайнината. Тя е паметна постройка с историческа значителност, поради битието ѝ през разнообразни епохи и столетия на развиване на обитаемото място, означават магистратите. През 1976 година постройката е оповестена като неподвижен архитектурно-художествен монумент на културата. По тези решаващи съображения искът за благосъстоятелност, предявен от Мюсюлманско вероизповедание, е отритнат.

Решението предстои на обжалване пред Върховен касационен съд в едномесечен период от връчването му на страните.

След решението на Окръжен съд - Пловдив през 2013 година, с което върна " Куршум джамия " на мюсюлманското вероизповедание, последваха митинги в Карлово и в цялата страна. На идната година, когато делото се гледаше от Апелативен съд - Пловдив, бяха проведени всеобщи манифестации и митинги, по време на които бяха изпочупени прозорците на " Джумая джамия " в Пловдив. Делата за собствеността върху парцелите, свързани с мюсюлманското изповедание, бяха " замразени " до изясняване на това кой е приемник на тогавашните мюсюлмански общини.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР