Пловдивският апелативен съд намали присъдата на 68-годишната Веска Хаджиева, която

...
Пловдивският апелативен съд намали присъдата на 68-годишната Веска Хаджиева, която
Коментари Харесай

Намалиха от 9 на 7 г. присъдата на баба Веска, която удуши мъжа си

Пловдивският апелативен съд понижи присъдата на 68-годишната Веска Хаджиева, която на 13 януари м.г. умъртви 73-годишния си брачен партньор Костадин в фамилната къща в пловдивското село Труд.
Още по тематиката
Така вместо 9 години, баба Веска би трябвало да излежи 7 години зад решетките. Присъдата, постановена от Окръжния съд в Пловдив, беше обжалвана от отбраната с изказванието, че в тази ситуация подсъдимата е работила в изискванията на превишаване рамките на неизбежната защита , дължащо се на нерешителност и разстройване. Прокуратурата стачкува наложеното наказване и искаше неговото увеличение. В първото правосъдно съвещание пред Апелативния съд митингът беше отдръпнат.

Веска и брачният партньор й Костадин били във влошени връзки от доста години. Те живеели в една къща, само че на разнообразни етажи и с обособени семейства. На 13 януари 2019 година по обяд, дамата попитала на всеослушание брачна половинка си дали знае къде се намират ключовете й, защото не можела да си ги откри. Той дал отговор, че не ги е виждал и я посъветвал да си ги търси сама.

По-късно в къщата пристигнали посетители на 73-годишния Костадин - негови съседи и другари. На тях той им споделил, че на другия ден щял да върви в болница в Пловдив, с цел да си прави медицински проучвания. Няколко часа по-късно те си тръгнали. След това пенсионерът влезнал във външната баня, с цел да се изкъпе. Съпругата му обаче го последвала и попитала още веднъж къде са й ключовете. Между двамата зародил скандал, при който 73-годишният мъж сграбчил дървен налъм и протегнал ръка да я удари. Веска вдигнала ръката си, с цел да се защищити. В този миг Костадин изпуснал налъма, който счупил огледалото. Частите от него наранили краката му.

Съпрузите били доста ядосани. Словесният им спор прераснал в блъскане, при което двамата паднали на пода в банята. 68-годишната брачна половинка съумяла да хване мъжа си за врата с двете ръце, почнала да го стиска мощно, до момента в който в един миг той престанал да диша . С хавлиена забрадка дамата забърсала банята, сложила я в найлонова торба и изхвърлила в контейнера за боклук, дружно с налъмите.

На идващия ден, обвинената отишла на работа, като не споделила с в никакъв случай за случилото се. Същия ден другари на Костадин го потърсили в дома му и го разкрили мъртъв в банята. Те подали сигнал в полицията.

По делото бе направена съдебномедицинска експертиза, съгласно която повода за гибелта на мъжа е механична асфиксия от прилепяне на шията.

По време на правосъдното съвещание апелативните съдии назначиха спомагателна сложна съдебнопсихиатрична и психична експертиза. С оглед заключението на движимостите лица и обстоен разбор на всички останали доказателства по делото, съдът реши, че не са открити данни за съществуване на нерешителност и разстройване у Веска по време на убийството. Няма и съображение да се одобри, че тя е работила в положение на афект.

Според решението на съда, в тази ситуация не може да се одобри и съществуването на неизбежна защита . Това е по този начин, тъй като умъртвяването на мъжа си Веска е направила, откакто експанзията, проявена от него по отношение на подсъдимата, към този момент е била прекъсната, той се е намирал паднал на земята и объркан.

Апелативен съд – Пловдив реши, че в съответния случай вярно е преценено съществуването на извънредно смекчаващо отговорността събитие, което обаче не е регистрирано в цялостна степен в присъдата. Отношенията сред съпрузите от дълги години са били влошени. Установено е и съществуването на физическа експанзия от потърпевшия по отношение на подсъдимата и то за дълъг интервал от време.

В решението на Апелативния съд се споделя, че държанието на потърпевшия по отношение на подсъдимата е дало отражение и на дейностите й по време на случая, който, въпреки и почнал като нещо всекидневно и всекидневно сред тях, е ескалирал и е довел до съдбовния за потърпевшия излаз. Като смекчаващо отговорността събитие е регистриран и фактът, че след почналото сбиване в началото Костадин взел превъзходство и се е намирал над Веска, въпреки по-късно да е прекратил нападението.

Въз основа на тези несъмнено открити обстоятелства Пловдивският апелативен съд реши, че наложеното на подсъдимата наказване от 9 години отнемане от независимост е най-справедливо да бъде понижено на точно 7 години отнемане от независимост , което е пропорционално и по отношение на публичната заплаха на подсъдимата.

Присъдата не е дефинитивна и предстои на обжалване или митинг пред Върховния касационен съд.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР